Şantierul Naval Constanţa şi-a ratat ţinta de afaceri şi a intrat pe pierdere operaţională

Autor: Radu Bostan 02.09.2015

Şantierul Naval Constanţa (simbol bursier SNC), controlat de omul de afaceri Gheorghe Bosînceanu, a încheiat primul semestru cu pierderi din exploatare de 0,8 mil. lei, faţă de un profit de 5,5 mil. lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, după ce cifra de afaceri a scăzut cu 30%, dar cheltuielile operaţionale au crescut cu 25%. 

Compania şi-a ratat ţinta de vânzări pentru prima jumătate a anului, obţinând o cifră de afaceri de 37,1 mil. lei, în condiţiile în care îşi bugetase 134 milioane de lei. Veniturile şantierului au provenit din reparaţia a 36 de nave, inclusiv 31 ale unor proprietari străini, şi construcţia unui corp de navă pentru şantierul Vard din Tulcea.

Veniturile din exploatare au crescut însă cu 12% faţă de anul trecut, contabilizând valoarea unor corpuri de tancuri petroliere, barje şi nave de suport aflate în curs de construcţie. Rezultatul final al şantierului pe primul semestru a fost profit de 0,6 mil. lei, faţă de 5,4 mil. lei în prima jumătate din 2014, datorită profitului financiar din diferenţe de curs valutar. Şantierul Constanţa, care s-a transferat anul acesta pe AeRO, are o capitalizare de 13,7 mil. lei.