Întâlnire pentru gazul din Marea Neagră: Ponta se vede azi cu Exxon şi Petrom la Guvern

Autor: Roxana Petrescu 02.09.2015

Premierul Victor Ponta va avea în cursul zilei de azi, la ora 15:30, o întâlnire cu reprezentanţii gigantului ExxonMobil şi ai Petrom, singurul producător local de petrol şi gaze, cel mai probabil discuţiile urmând să fie purtate în jurul lucrărilor pe care cele două companii le efectuează în Marea Neagră. Informaţia apare în agenda publică a premierului.

Potrivit celor mai recente informaţii, cele două companii au finalizat sau sunt în curs de finalizare lucrările la cinci sonde de explorare în adâncurile Mării Negre, în perimetrul Neptun, dar până acum au fost comunicate rezultatele doar pentru primul foraj, pentru sonda Domino-1. În 2012, cele două companii au anunţat că a fost identificată o acumulare de gaze naturale de 42-84 de miliarde de metri cubi, suficientă pentru a acoperi consumul de gaze al României, la nivelul la care a ajuns în prezent, timp de cinci ani.

Deşi Petrom a anunţat că anul acesta îşi va reduce bugetul de investiţii cu 30% din cauza prăbuşirii barilului de petrol, compania a spus că lucrările din Marea Neagră vor continua. Reprezentanţii companiei spuneau recent că 2015 va fi un an dedicat doar lucrărilor de foraj în ceea ce priveşte Marea Neagră, interpretările urmând să fie făcute anul viitor. Abia în 2017-2018, dacă rezultatele vor confirma potenţialul acestei zone ar putea fi conturat un plan de atac pentru adâncurile Mării Negre.