Retrospectivă afiş/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 03.09.2015

În urmă cu două zile s-a deschis la Muzeul Judeţean de Artă „Ion Ionescu Quintus” din Ploieşti expoziţia artistului Ioan Cuciurcă intitulată „Afiş +/ Poster”. Va putea fi vizitată până la 22 septembrie. Expoziţia, realizată în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici din România, prezintă peste 30 de afişe, lucrări de design grafic – cărţi, cataloage şi alte documente – create în ultimii ani de către artist pentru diferite instituţii cu profil cultural, social şi comercial.

Ioan Cuciurcă s-a născut în septembrie 1948 la Voila, jud. Braşov. A studiat biologia la Universitatea din Cluj (1968-1969), apoi grafica la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj (1969-1973). Absolvă cursurile de specializare postuniversitare în gravură şi fotografie color ale aceluiaşi institut (1973-1974). După 1975, lucrează ca designer grafic la o întreprindere din Bucureşti, specializată în amenajarea de muzee şi expoziţii. Face proiecte pentru muzee şi, în paralel, participă la importante expoziţii de desen, gravură, fotografie, precum şi de afiş. Colaborează cu instituţii culturale de marcă: Uniunea Arhitecţilor din România, Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti, Pavilionul României la Expo '92 din Sevillia (Spania), Muzeul George Enescu, Delegaţia Comisiei Europene în România, Editura Humanitas, Iprolam, Institutul Cultural Român etc. pentru care execută lucrări de design (cărţi, cataloage, expoziţii, identităţi vizuale şi alte documente grafice). Din anul 2011 coordonează expoziţia naţională „Grafica Românească”.

„Om cu nativă aplecare spre meditaţie şi lectură în varii domenii, Cuciurcă este ceea ce se poate numi un plastician cultivat, unul dintre aceia care posedă o viziune integratoare asupra creaţiei artistice. Iar expoziţia de faţă este un demn exemplu în acest sens. Pentru că numai printr-o pătrundere în profunzime a operei unor creatori din zona culturii se pot obţine rezultatele admirabile ale sintetizării în câteva linii şi pete a mesajului conţinut de acestea (Horia Creangă, George Bibescu, Brâncuşi, Aman etc.). Expoziţia cu viziune retrospectivă asupra ultimilor 10 ani de creaţie grafică a lui Ioan Cuciurcă este mai mult decât o spune titlul, „Afiş+” ales de autor cu propensiunea ce-l caracterizează de a incita curiozitatea publicului şi a-i pune la încercare capacitatea de gândire şi de interpretare a celor văzute. Plus – sau minus – afiş, expoziţia lui Cuciurcă este plină de seninătate şi de  voioşie tinerească, acel gen de exuberanţă de care numai cei foarte siguri pe ei şi pe meşteşugul lor sunt capabili.” (Adrian - Silvan Ionescu)

„În designul românesc, afişul creat de Ioan Cuciurcă reuneşte trei elemente definitorii pentru evoluţiile petrecute în ultima decadă a secolului XX: deschiderea, schimbarea şi recuperarea. Într-un cuvânt, aduce o sincronizare cu timpul său. Astfel, tipul de afiş clasic, modern, care a dominat anii 60-70 în România este abandonat ca demers creativ şi înlocuit de conceptul postmodern venit din

spaţiul american şi britanic al anilor 80. El introduce un limbaj sofisticat, multistrat şi fragmentar, unde detaliile contează prin conţinut, aşezare şi volum al informaţiei. Alinierea la tendinţele occidentale şi absorbţia trăsăturilor new-wave din designul grafic au fost distilate într-un concentrat stilistic propriu care a devenit în doar câţiva ani un reper şi un model inspirator pentru designerii grafici de la noi.” (Cristina Sabău)