Petrom a încasat despăgubirile de la Glencore pentru frauda din anii ’90, dar traderul a făcut apel în instanţă

Autor: Radu Bostan 08.09.2015
OMV Petrom (SNP) a obţinut despăgubiri de 40 milioane de dolari de la traderul elveţian de mărfuri Glencore pentru o fraudă comisă în perioada 1993-1996, însă traderul a făcut apel la decizia instanţei britanice, astfel că cele două companii se vor reîntâlni în tribunal în luna mai 2016.
 
Suma de 40 mil. dolari (35 mil. euro la cursul de azi) reprezintă valoarea despă­gu­bi­ri­lor stabilită de către instanţa britanică în care s-a judecat cazul la începutul acestui an, însă nu este clar exact cât a încasat Petrom. Raportul financiar al Petrom menţionează un câş­tig de 102 milioane de lei din litigii atri­buibil segmentului Downstream Oil, unde sunt grupate activităţile de rafinare şi distri­buţie a carburantului. Acest câştig reprezintă 20% din profitul operaţional al segmentului în trimestrul al doilea.
 
Pe de altă parte, în propriul raport se­mestrial, Glencore şi-a informat acţionarii că a achitat 89 milioane de dolari ca despăgubiri pentru OMV Petrom. Reprezentanţii tra­de­ru­lui elveţian au refuzat să comenteze la soli­citarea ZF, în timp ce reprezentanţii Petrom au arătat că Glencore a achitat „suma acor­dată de către curte“, evitând să precizeze o sumă exactă.