Conpet Ploieşti se apropie de prima ligă a bursei şi ar putea obţine un loc în indicele BET

Autor: Radu Bostan 08.09.2015
Transportatorul de ţiţei Conpet Plo­ieşti (simbol COTE), companie cu afaceri de 375 mil. lei controlată de stat, s-ar califica în pre­zent pentru includerea în BET, indicele de re­ferinţă al bursei, după ce lichiditatea ac­ţiunilor a crescut de 18 ori în ultimele opt luni.
 
Valoarea companiei şi lichiditatea acţiu­nilor s-au îmbunătăţit simţitor după ce Conpet s-a transferat pe piaţa principală a bursei, în 2013, şi mai ales după ce, în noiembrie 2014, Fondul Proprietatea (FP) a vândut în piaţă un pachet de acţiuni egal cu 23% din capital, reducându-şi participaţia la 6% din capital.
 
În plus, Conpet a anunţat un profit record anul trecut, de 51 mil. lei, şi dividende ge­ne­roase, încurajând investitorii să cumpere acţiuni şi ridicând cotaţia acţiunilor COTE cu 27% în ultimele 12 luni.
 
Conpet face parte din indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni, însă miza pentru orice companie listată la bursă este să intre în indicele BET, asupra căruia se în­dreap­tă atenţia marilor investitori. Indicele BET sintetizează evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni de la Bucureşti, oglin­dind mişcările din preţul companiilor din eşalonul întâi al bursei, aşa-numitele „blue chips“. Pentru a intra în clubul select al bursei, o acţiune „candidat“ este evaluată după coefi­cientul de lichiditate, un indicator care însumează ponderea tran­zacţiilor cu simbolul său în lichiditatea totală a pieţei principale în ultima lună, în ultimul trimestru, în ultimul semestru şi în ultimul an.