Fondul de pensii al Canadei a investit în acţionarii Petrom şi BCR

Autor: Roxana Pricop 08.09.2015

Fondul de pensii al Canadei, al cincilea cel mai mare fond suveran din lume, cu active de 228 mld. dolari (204 mld. euro), a luat expunere indirectă pe economia României prin in­vestiţiile pe care le-a făcut în acţiunile grupurilor austriece Erste (proprietarul BCR), OMV, acţionarul majoritar al celei mai valoroase companii locale, şi Immofinanz, printrei cei mai mari investitori în piaţa locală imobiliară.

La 31 martie, fondul canadian avea investiţii de circa 13 mil. dolari canadieni (9 mil. euro) în acţiunile Erste Bank, proprietarul celei mai mari bănci locale, BCR. Fondul a cumpărat titlurile Erste Bank  de pe bursa de la Viena, însă acestea sunt listate în lei şi pe bursa de la Bucureşti.

Alţi 13 milioane de dolari (9 mil. euro) au fost investiţi în acţiuni ale grupului austriac imobiliar Immofinanz, cu active de peste un miliard de euro în România.  Immofinanz deţine în proprietate, printre altele, cel mai mare parc de birouri din România - Iride Business Park. Businessul local are o pondere de peste 10% în activele totale ale grupului austriac. Fondul canadian este acţionar şi la grupul austriac OMV, cel care deţine pachetul majoritar de acţiuni la Pe­trom, cea mai valoroasă companie din România. Inves­tiţia în acţiunile OMV este redusă, de circa 2 milioane de euro. Petrom contribuie cu 50% la profitul operaţional al gru­pului austriac.

BOR intră în afaceri. Achiziţia SURPRIZĂ făcută de Arhiepiscopie. "Am cumpărat Călugăriţa"

 

Contesa vinului: Care sunt pasiunile antreprenoarei care a creat primul brand de vin capitalist din România

Cele 7 minuni ale României: locuri magice şi puţin cunoscute pe care trebuie neapărat să le vizitezi