Eurostat: Economia zonei euro a crescut peste estimările iniţiale înT2, cu 0,4%

Autor: Anca Dumitrescu 08.09.2015

Un ritm de creştere similar a fost înregistrat şi la nivelul Uniunii Europene.

În primul trimestru, PIB-ul a avansat cu 0,5% atât în zona euro cât şi în Uniunea Europeană.

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului trecut, PIB-ul ajustat la factorii sezonieri a urcat în intervalul aprilie-iunie cu 1,5% în zona euro şi cu 1,9% în UE, după creşteri de 1,2%, respectiv 1,7% în trimestrul precedent.

În trimestrul al doilea, consumul populaţiei din zona euro a crescut cu 0,4% şi a avut o contribuţie de 0,2 puncte procentuale la PIB-ul regiunii. Cheltuielile guvernamentale au urcat cu 0,3%, în timp ce investiţiile au scăzut cu 0,5%, după o majorare de 1,4% la începutul anului, potrivit Eurostat.

Banca Centrală Europeană a anticipat săptămâna trecută că redresarea zonei euro va continua, chiar dacă într-un ritm mai lent decât estima inţial, din cauza efectului încetinirii activităţilor economice în China.

Banca prognozează pentru acest an o creştere economică de 1,4% în zona euro, urmată de un avans de 1,8% în 2016. BCE a redus săptămâna trecută estimarea referitoare la inflaţia zonei euro din acest an la numai 0,1%, de la nivelul de 0,3% prognozat în iunie. Pentru 2016, banca se aşteaptă la accelerarea inflaţiei la 1,1%, care este totuşi sub estimarea anterioară, de 1,5%. În 2017, reprezentanţii BCE anticipează o inflaţie de 1,7%, apropiată de aşteptarea iniţială de 1,8%.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a dat asigurări, în conferinţa de presă susţinută după şedinţa de politică monetară de săptămâna trecută, că instituţia este pregătită să suplimenteze măsurile de stimulare dacă economia zonei euro va avea nevoie.

La nivelul UE, PIB-ul a crescut în trimestrul al doilea, faţă de primele trei luni ale acestui an, în toate statele pentru care sunt disponibile date, cu excepţia Franţei, unde economia a stagnat.

Cele mai mari creşteri faţă de primul trimestru au fost înregistrate în Letonia (+1.2%), Malta (+1,1%), Cehia, Spania şi Suedia (+1%), urmate de Grecia şi Polonia (+0,9%), Slovacia (+0,8%), Estonia, Croaţia, Lituania, Slovenia şi Marea Britanie (+0,7%).

Cele mai reduse rate de creştere au fost înregistrate în Olanda, Austria şi România (+0,1%).

În România, INS a anunţat vineri că Produsul Intern Brut a înregistrat în trimestrul al doilea o creştere cu 3,3% pe seria brută şi cu 3,7% pe seria ajustată sezonier, faţă de acelaşi trimestru din anul 2014.