Camera de Comerţ: Guvernele care controlează Dunărea trebuie să atragă fonduri de la UE

Autor: Andrei Mazurchievici 02.09.2015

Austria, România, Serbia, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia ar trebui să atragă fonduri de la Comisia Europeană pentru implementarea proiectului, apreciază Daraban.

"Eu vin din sectorul maritim, din industria navală. De la Constanţa la Viena facem 12 zile, asta dacă avem suficientă apă pe Dunăre. Sperăm ca cele şase guverne care controlează Dunărea se vor uni pentru a atrage fonduri de la Comisia Europeană pentru a crea un proiect important în centrul şi sud-estul Europei. Spun asta, pentru că aşa cum ştiţi, preţul combustibilului este prohibitiv comparativ cu alte continente. Trebuie să transferăm transportul rutier pe cel fluvial", a afirmat Daraban la o conferinţă organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a României împreună cu Camera Economică a Austriei, privind responsabilitatea socială.

El a punctat că Germania este un model de urmat, având în vedere că a construit în Dortmund un port pe care l-a legat de fluviul Rin printr-un canal.

"Cred că Germania este cel mai bun exemplu pentru noi toţi. Ei au creat în Dortmund un port într-o zonă unde nu se afla nimic. După cum ştiţi, Dortmund nu este pe fluviul Rin, dar au creat un canal special între Rin şi portul nou. Totodată, cel mai bun exemplu este portul din Duisburg, care are un volum total de 130 de milioane de tone sau 3,3 milioane de containere, având un volum cargo mai mare decât toate porturile de pe Dunăre şi Constanţa la un loc. Din fericire, nu trebuie să expropriem pe nimeni de-a lungul Dunării", a completat Daraban.

Oficialul CCIR susţine că doar trei state, respectiv România, Austria şi Serbia, sunt de acord cu amenajarea Dunării, în timp ce Ungaria, Bulgaria şi Slovacia se opun.

"Proiectul ar trebui implementat imediat ce va fi gata. Trebuie să convingem guvernele din Bulgaria, Ungaria şi Slovacia, pentru că doar România, Serbia şi Austria îşi doresc condiţii propice navigării pe Dunăre. În special pe unguri, care din câte am înţeles vor să facă snorkeling pe Dunăre şi vor ca zona să fie protejată din punct de vedere al mediului", a conchis Daraban.