Turcia trimite forţe militare în Irak, într-o operaţiune "pe termen scurt" împotriva PKK

Autor: Raluca Manga 08.09.2015

Trupele au traversat graniţa ca parte a unei operaţiuni de urmărire a rebelilor din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care au fost implicaţi într-un atac cu bombă ce a ucis 16 militari duminică, a spus oficialul guvernamental.

"Aceasta este o măsură pe termen scurt menită să prevină evadarea teroriştilor", a declarat oficialul, sub protecţia anonimatului. Acesta nu a spus câţi militari au ajuns în Irak, sau cât timp va dura operaţiunea.

Armata Turciei a condus numeroase atacuri aeriene şi incursiuni terestre în teritoriul irakian, în acţiunile de urmărire a PKK în ultimele decenii, însă invazia de marţi a fost prima după anul 2011 şi vine într-un context de intensificare a violenţelor între PKK şi forţele de securitate.

Agenţia de ştiri Dogan, citând surse militare, a transmis că două batalioane ale forţelor speciale ale Turciei au traversat graniţa.

Între timp, o bombă plasată pe marginea drumului a ucis 14 poliţişti în estul Turciei, iar avioane turce de război au bombardat ţinte PKK în nordul Irakului, la două zile după atacul de duminică al mişcării rebele, în sud-estul Turciei, în care au fost ucişi 16 militari turci.