JP Morgan: Raiffeisen Bank, Société Générale, Credit Agricole, UniCredit ar putea avea nevoie de capital suplimentar

Autor: Anca Dumitrescu 09.09.2015

Băncile europene Raiffeisen Bank, Credit Agricole, UniCredit şi Société Générale, prezente şi pe piaţa românească, ar putea avea nevoie de capital suplimentar în urma adoptării de către autorităţile de reglementare a unor noi reguli, până la sfârşitul lui 2018, pentru uniformizarea prevederilor la nivel internaţional, potrivit unei analize a JP Morgan.

Analiza realizată de JP Morgan arată că 13 din 35 de mari bănci ar putea să nu îndeplinească cerinţele minime în domeniul capitalului, având în vedere că măsurile internaţionale de armonizare vor reduce probabil raportul Tier 1 (între capital şi activele ponderate în funcţie de risc) la nivelul sectorului de la 14% la 12% în 2018, relatează Reuters.

Eforturile de armonizare vor avea probabil un impact total asupra capitalului băncilor europene de 137 de miliarde de euro, cu un deficit estimat de 26 de miliarde de euro în cazul raportului Tier 1. Cel mai mare deficit va fi înregistrat de Raiffeisen Bank, Credit Agricole, UniCredit, Société Générale, Banco Santander şi Natixis, se arată în analiză.

Credit Agricole, SocGen şi Santander vor tăia cel mai probabil dividendele pentru a acoperi deficitul de capital. Dintre aceste bănci, numai Raffeisen Bank, cu un deficit de capital de un miliard de euro, se va confrunta cu riscul diluării acţiunilor, în timp ce restul instituţiilor financiare vor putea să acopere deficitul.