Băncile au vândut în iulie credite noi de consum de 1,7 miliarde de lei, al doilea nivel din 8 ani

Autor: Liviu Popescu 09.09.2015

Dacă în iunie bancherii au reuşit performanţa de a vinde credite noi în lei de 2 miliarde de lei, reprezentând un maxim istoric, luna iulie a fost aproape la fel de bună pentru aceştia.

Băncile au acordat în iulie credite noi de consum în lei de 1,7 miliarde de lei (echivalentul a 360 milioane de euro), cu 50% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul scăderii cu două puncte procentuale a dobânzii medii pentru astfel de împrumuturi la 9,4% pe an.

Pe de altă parte, pe segmentul creditelor imobiliare, vânzările noi au ajuns în iulie la 900 mil. lei (210 mil. euro), cu o treime peste nivelul din iulie anul trecut, la o dobândă medie efectivă de 4% pe an, în scădere cu un punct procentual faţă de cea afişată de bănci în iulie 2014, potrivit datelor agregate de BNR.

Bancherii au reuşit în luna iunie să vândă credite de consum de 2 mld. lei (450 mil. euro), respectiv un maxim al ultimilor opt ani, de când BNR ţine evidenţa vânzărilor de credite noi. Astfel, în luna iunie băncile au dat mai multe credite noi chiar şi decât o făceau în perioada de boom economic, înainte de izbucnirea crizei.