Un fond american este încurajat să facă „curăţenie“ pe piaţa bancară românească. Pe lângă Banca Carpatica şi Piraeus, J.C. Flowers este îndrumat către Crédit Agricole şi Banca Românească

Autori: Cristian Hostiuc , Claudia Medrega 09.09.2015

Fondul american de private equity J.C. Flowers a ajuns într-un final la un acord cu grupul condus de Ilie Carabulea pentru preluarea Băncii Carpatica, o primă mişcare dintr-un plan mai larg al americanilor de a achiziţiona mai multe bănci pe piaţa românească.

J.C. Flowers este oficial în discuţii pentru preluarea Piraeus Bank, iar următoarele ţinte ar putea fi Crédit Agricole România şi Banca Românească, conform unor surse din piaţă.

Americanii au undă verde de la BNR pen­tru a prelua mai multe bănci şi a face curăţenie atât în bilanţurile băncilor de care sunt interesaţi, cât şi de a consolida o piaţă bancară extrem de fragmentată, cu mult prea multe bănci mici, care după criză se chinuie să supra­vie­ţuiască, neavând masa critică necesară dezvoltării.

Crédit Agricole, filială gi­gantului francez Crédit Agricole preluată în ur­ma unei tranzacţii în Grecia prin ieşirea din afa­cerea Emporiki Bank, este scoasă la vânzare de mai bine de un an, iar la Banca Românească au fost jucători care s-au uitat prin datele finan­ciare şi prin bilanţ, cum ar fi Banca Transilvania.

Americanii au suficienţi bani pentru a finanţa un asemenea „blitzkrieg“ bancar, ce le-ar aduce o cotă de 5,7% din piaţă dacă ar reuşi să preia cele patru bănci. J.C. Flowers sunt extrem de discreţi în ceea ce priveşte planurile, singura comunicare pe care au făcut-o fiind legată de Banca Carpatica, care este tranzacţionată la Bursa Bucureşti.

România are 40  de bănci, din care primele zece deţin 80% din piaţă. Cei şapte ani de criză au lăsat urme adânci în toate bilaţurile băncilor, investiţia bancară ajungând în cazul entităţilor mici o afacere extrem de neprofitabilă care mănâncă bani şi nu are niciun viitor în forma actuală.

Regulile mai stricte de capital şi supraveghere vor determina multe bănci să se predea, dar problema este să găsească cumpărători.

Cu excepţia fondului J.C. Flowers, care a venit pe piaţa românească de nicăieri, nu există alţi investitori care să aibă determinarea şi banii să participe la consolidarea pieţei prin achiziţii.

Banca Naţională susţine acest proces de consolidare a pieţei prin achiziţii pentru că are nevoie de bănci cu un capital solid şi cu acţionari puternici care pot să facă faţă oricăror turbulenţe.