Transfer de identitate/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 10.09.2015

În perioada 9 septembrie - 1 octombrie, Elite Art Gallery organizează expoziţia Transfer de identitate, un concept inedit, dezvoltat de cinci artiste ale căror viziuni conlucrează armonios, tocmai prin diversitatea tehnicilor folosite. Expoziţia reuneşte ceramică (Lucia Lobonţ şi Ileana Horoba Danci), instalaţie textilă (Athena Dumitriu) şi pictură (Irina Irimescu şi Sorana Părăian).

„Transfer de identitate” îşi datorează numele diversităţii mediului cultural în care trăiesc cele cinci artiste românce, precum şi mobilităţii căreia ele îi sunt supuse. Am putea spune că Elite Art Gallery găzduieşte, cu această ocazie, o întâlnire surprinzătoare între cinci artiste care, deşi au origini comune, lucrează acum în Franţa, Suedia şi România. Fiecare dintre ele propune lucrări marcate de încărcătura locală a spaţiului în care trăiesc acum, putându-ne astfel aştepta la o veritabilă negociere între identităţi.

De la pictură, la ceramică sau la tapiserie, de la un mediu la altul, între om şi natură se operează un transfer de identitate. Profilurile de portrete ale Irinei Irimescu (foto 1) – care dau seama de o anonimitate, de o absenţă a identităţii la exterior – se extrapolează tridimensional în figurinele mascate în ceramică pictată ale Ilenei Danci Horoba (foto 2). Prinde astfel contur o interioritate bogată prin dialogul între tehnici. O serie de obiecte din ceramică ale Luciei Lobonţ (foto 3) conlucrează în acelaşi efort de stabilire a unei conexiuni. Pe de altă parte, jocul dintre absenţă şi prezenţă este figurat abstract prin instalaţia de tapiserie a Athenei Dumitriu (foto 4), pentru ca Sorana Pârâian (foto 5) să conchidă circular, la propriu şi la figurat, acest dialog.

Materialele folosite dau seama de un ciclu de transgresiuni prin care trece însăşi fiinţa umană: pictura versatilă îşi găseşte stabilitatea în textura telurică a ceramicii, dar o stabilitate încă fragilă. O fixaţie mai durabilă, dar elastică, se realizează la nivel textil, în legături şi noduri interminabile. În cele din urmă, expoziţia va rezulta într-un exerciţiu de explorare a distanţei ce se stabileşte între oameni, între culturi, între elementele naturii –  reconciliată la nivel artistic prin identificarea posibilelor legături.

Expoziţia va fi deschisă publicului în intervalul 8 septembrie - 1 octombrie 2015, în fiecare zi de luni până vineri în intervalul orar 11:00 - 19:00, iar sâmbăta în intervalul 11:00 – 17:00, pe strada Academiei, nr.15, Sector 1, Bucureşti.