Cum văd analiştii de pe Wall Street noua gamă de produse a Apple: nimic revoluţionar

Autor: Oana Stupinean 11.09.2015

Acţiunile gigantului american Apple au deschis joi, în creştere şedinţa de tranzacţionare de pe bursă, titlurile atingând valoarea de 112,5 dolari, în creştere cu 2% faţă de ziua precedentă, aducând astfel valoarea de piaţă a companiei la 631 de miliarde de dolari.

Cei mai importanţi analişti care “acoperă” Apple au avut păreri împărţite despre noua gamă de iPhone-uri, noul iPad de mari di­mensiuni, şi versiunile noi ale Apple TV şi ale ceasurilor inteligente prezentate de companie. „Lansările iPhone 6S, Apple TV şi iPad Pro s-au ridicat la înălţimea aşteptărilor noastre. Con­siderăm că noile produ­se Apple, în special iPhone-ul 6S vor contribui la câştigarea cotei de piaţă pe segmentul high-end al pieţei de smartphone-uri. Însă iPad Pro nu ne schimbă previziunile pentru anul 2016, că vânzările iPad vor înregistra o scădere cu 4%,” au spus analiştii Gene Munster şi Douglas J. Clinton din cadrul firmei de consultanţă Piper Jaffray.

„Credem că terenul este pregătit pentru ca Apple să aibă un boom în următorul trimestru şi prin urmare să inverseze fluxul negativ venit din partea investitorilor, precum China”, a spus Daniel Ives de la FBR Capital Markets.

“Nu ne schimbăm estimările pentru acţiunile Apple. Ne menţinem recomandarea de a achiziţiona acţiunile Apple. Credem că potenţialul limitat de creştere pe termen scurt i-ar putea face ca unii investitori să-şi vândă acţiunile, ceea ce deschide o poartă atractivă pentru investitorii intere­saţi de achiziţii pe ter­men lung. Ne aş­teptăm ca Apple să depă­şească competiţia în pro­fiturile generate în industrie”, a spus Jim Suva, analist în cadrul grupului financiar Citi.

„În mare, au fost mai multe dezamăgiri la evenimentul Apple decât surprize plăcute şi niciun produs sau serviciu revoluţionar. Pe termen lung, continuăm să credem în ecosistemul Apple”, au spus analiştii Ben Schachter şi John Merrick din cadrul grupului financiar Macquarie.

„Evenimentul Apple a răspuns aşteptărilor noastre. Suntem mulţumiţi de progresul făcut de Apple în ceasuri, în TV, dar am fost copleşiţi de noul iPhone 6S. Con­siderăm că gigantul american este într-o pe­rioadă de tranziţie de la ceasuri, iPaduri pâ­nă la maşini”, a spus Sundeep Bajikar, din cadrul firmei de consultanţă financiară Jefferies.

Apple a mai anunţat miercuri propriul program pentru achiziţia iPhone-urilor, similar cu programele oferite de operatori mari precum T-Mobile şi Verizon, astfel că utilizatorii vor putea cumpăra anual un nou iPhone.

Apple a prezentat miercuri şi cea mai mare tabletă produsă până acum, iPad Pro, ţintind piaţa office. Tableta, cu ecran de 12,9 inchi, funcţionează cu softuri profesionale Microsoft şi Adobe Systems.

Compania va mai oferi două accesorii pentru tabletă, Apple Pencil şi o nouă tastatură care se ataşează la iPad Pro la fel ca în cazul tastaturii pentru tableta Surface a Microsoft. Apple Pencil va avea un preţ de 99 de dolari, iar tastatura de 199 de dolari.

Versiunea nouă a Apple TV, disponibilă de la sfârşitul lunii octombrie, va fi compatibilă cu Siri şi va avea o mică telecomandă pentru senzorii de mişcare. Siri interacţionează cu subsolul ecranului la comanda utilizatorului.