Industria se târăşte, dar construcţiile dau semne bune de redresare

Autor: Iulian Anghel 14.09.2015

Industria, care pe ansamblul anului trecut a crescut cu 6,1% an/an, şchiopătează serios în prima parte a lui 2015, în vreme ce sectorul construcţiilor, cel mai lovit în timpul crizei, care a scăzut şi în 2014 cu 6,7% an/an, dă acum semne de revenire susţinut de reluarea creditării şi de declinul costurilor de finanţare.

Potrivit datelor publicate de INS la sfârşitul săptămânii trecute, industria a crescut în primele şapte luni din an cu 2,6% comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar construcţiile au avansat în aceeaşi periodă cu 11,3%, serii brute.

Se observă o accelerare a sectorului construcţiilor care a suferit enorm în ultimii ani şi o cvasistagnare a industriei. Creşterea sectorului construcţiilor care poate părea mare trebuie pusă însă în legătură cu căderile foarte puternice din ultimii ani. De altfel, şi creşterea investiţiilor nete în economie de 7,2%, consem­na­tă în primul semestru comparativ cu pri­mele şase luni din 2014, este tot me­ritul construcţiilor, unde investiţiile au crescut cu 9,3%, urmate de utilaje cu 7% în vreme ce, în celelalte sec­toare, investiţiile au scăzut cu 0,1%. Însă această creştere vine foarte jos, având în vedere că, din 2009 până anul trecut, au fost cinci ani de scăderi puternice şi doar unu de creştere timidă. În 2014 industria a însemnat 24% din PIB şi a con­tribuit cu 0,9% la creş­terea eco­nomică de 2,8%, în vreme ce sectorul de construcţii a însemnat 6,3% din PIB şi a avut o contribuţie zero la creşterea economică. În S1 2015, industria a însemnat 22% din PIB, contribuind cu 0,5% la creşterea economică de 3,7%, în vreme ce construcţiile au contribuit cu 4,1% la formarea PIB şi cu 0,2% la creşterea economică.

Industria

INS a publicat la sfârşitul săptămânii trecute dinamica producţiei industriale ce indică o creştere a producţiei în primele şapte luni de doar 2,6% comparativ cu perioada similară a anului precedent. Faţă de luna precedentă există o creştere de 0,5% şi faţă de iunie trecut de 3,8%. Energia şi utilităţile cresc, dar scade industria extractivă (minus 19,2%) ceea ce poate fi pus în relaţie cu situaţia din piaţa de profil unde preţul petrolului se prăbuşeşte.

 

Construcţiile

Potrivit datelor INS, în primele şapte luni ale anului sectorul de construcţii a crescut cu 11,3% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Sectorul reparaţiilor capitale a avut un avans de 15,8%, cel al reparaţiilor curente de 11,8%, iar cel al construcţiilor noi a avut un plus de10,2%. Însă, faţă de iunie, în iulie volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 1,4%.

Pe obiecte de construcţii, în pri­mele şapte luni din an comparativ cu aceeaşi periodă a lui 2014, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile nerezidenţiale cu 15,5%, la construcţiile inginereşti (marile lucrări de infrastructură) cu 10,8% şi la clădirile rezidenţiale cu 5,0%.

Potrivit analiştilor Băncii Tran­sil­vania, dinamica sectorului de construcţii din iulie şi primele şapte luni ale anului confirmă intrarea într-un nou ciclu, evoluţiile recente fiind susţinute de redinamizarea creditării, declinul costurilor de finanţare, pre­cum şi de continuarea proiectelor de infrastructură. „Din perspectiva ter­menului mediu ne aşteptăm la continuarea momentului favorabil din sfera sectorului de construcţii, scenariu susţinut de perspectiva accelerării investiţiilor productive (cu efect de antrenare). În acest scenariu previzionăm o distribuţie mai echilibrată a dinamicii la nivelul componentelor sectorului de construcţii“, spune Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania într-un raport al instituţiei.