Piraeus Bank are aproape 2.000 de POS-uri instalate la comercianţi şi circa 300 de ATM-uri

Autor: Liviu Popescu 14.09.2015

Piraeus Bank, un jucător de talie medie din sistemul bancar, are aproximativ 1.970 de POS-uri instalate la comercianţi, în timp ce numărul bancomatelor ajunge la 275, potrivit informaţiilor furnizate de bancă la solicitarea ZF. La nivelul întregii ţări, reţeaua de POS-uri ajungea la sfârşitul lunii iunie la 136.000 de unităţi, în creştere cu 2% faţă de perioada ianuarie-martie.

BNR a modificat recent modul în care raportează numărul unităţilor POS, astfel că datele din primul semestru din acest an nu mai pot fi comparate cu aceeaşi perioadă a anului trecut. BRD, Banca Transilvania şi Raiffeisen Bank au jumătate din POS-uri, un segment de piaţă care aduce comisioane din venituri de circa 50-70 mil. euro anual.

BRD are cea mai extinsă reţea de POS-uri, de aproximativ 26.000 de terminale de plată, fiind urmată  de Banca Transilvania, instituţie de credite care în prezent trece printr-un proces de înlocuire a jumătate din reţeaua de POS-uri cu unele contactless, cu circa 24.000 de terminale.

Podiumul este completat de Raiffeisen, cu circa 14.000 de POS-uri, potrivit celor mai recente date puse la dispoziţia ZF de către bănci. Plăţile cu cardurile la comercianţi au crescut constant în ultimiiani, tranzacţiile pe acest segment de piaţă fiind de circa 20-25 mld. lei (5-6 mld. euro) pe an, potrivit datelor BNR.