Prin preluarea Volksbank, BT îşi majorează cu 40% soldul de credite

Autor: Roxana Pricop 14.09.2015

Banca Transilvania (TLV), a treia cea mai mare instituţie de credit din sistemul local, estimează o creştere de 42% a soldului net de credite în acest an, până la 25 miliarde de lei (5,6 mld. euro) ca urmare a fuziunii cu Volksbank România.

Activele totale ale băncii vor urca la 43,8 miliarde de lei (9,9 mld. euro) la finalul acestui an, potrivit bugetului actua­lizat. Acestea vor fi mai mari cu 23% faţă de nivelul raportat la finalul anului 2014. La finalul primului semestru, BRD SocGen, a doua bancă din sistem, avea active de 47 mld. lei.

„Importantă pentru investitori este valoarea soldului net de credite rezultat în urma preluării Volksbank, care a urcat cu 40% şi care va asigura creşterea din anii următori. Creşte­rea soldului de creditele va alimenta avansul veniturilor din comisioane şi dobânzi din anii următori, principalele surse de venit pentru bancă“, a spus Mihai Căruntu, analist la BCR.

Banca şi-a majorat la 2,2 mld. lei ţinta de profit brut pentru acest an, diferenţa de 1,6 mld. lei faţă de bugetul ini­ţial provenind din includerea câştigului extraordinar re­zul­tat din achiziţia Volksbank România. Transilvania a plătit pentru achiziţia Volksbank România în total 711 mil. euro, din care 81 mil. euro (358 mil. lei) pentru capitalul băncii şi 630 mil. euro în rambursarea unor linii de rambursare acordate de către acţionarii Volksbank băncii din România.