Harta celor mai mari exportatori pe judeţe

Autor: Dana Ciriperu 14.09.2015

Bucureştiul şi primele cinci judeţe au jumătate din exporturi. În Gorj şi Giurgiu nici pragul de 100 mil. euro nu este atins.



Harta exporturilor arată că în doar 15 judeţe din ţară companiile reuşesc să trimită pe pieţele externe produse de peste un miliard de euro anual, în timp ce în alte 18 judeţe ex­por­­turile nu ajung nici la 500 mil. euro anual.

Topul exporturilor pe judeţe este condus de Bucureşti cu bunuri livrate de peste 8,6 mld. euro anul trecut, în creş­tere cu 1,1% faţă de 2013, potrivit datelor pre­liminare furnizate de INS la soli­citarea ZF.

Capitala este urmată de Ar­geş, Timiş, Arad, Constanţa şi Braşov, judeţe pe a căror carte de vizită apar nume precum Automobile Dacia (cel mai mare exportator din Ro­mânia), Continental (cel mai mare exportator de com­ponente auto) sau Rompetrol Rafinare (cel mai mare exportator din industria petrolieră).

„Dezbrăcat“ de sectorul compo­nentelor auto, exportul Ro­mâ­niei s-ar mai sprijini doar pe industria textilă, îmbră­căminte şi încălţăminte, pe ma­terii prime agricole, dar şi pe industria ali­mentară sau pe producţia de mobilă. Ultimele două sunt te­ritorii în care s-au dez­voltat companii antre­pre­noriale puternice.

„În Ma­ra­mureş (ca­pitala ex­por­­turilor de mobilă - n. red.) s-au dez­voltat antreprenori ro­mâni care s-au adaptat la cerinţele pie­ţei. Sunt oameni care au lucrat în in­dustria lemnului şi care şi-au asumat con­­du­cerea unor fa­brici care, şi prin con­tractele cu IKEA, au devenit mari exportatori“, explică Aurica Sereny, pre­şedinte al Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR) şi membru al Consiliului de Export.