Agenţi din armata rusă vin în inspecţie în România pentru ”reducerea ameninţării”

Autor: Ioana Bojan 14.09.2015

"Din 14 până în 17 septembrie, grupul de inspectori ruşi va realiza o inspecţie într-o regiune elveţiană, în cadrul Documentului de la Viena din 2011 privind măsurile de încredere şi securitate", a declarat oficialul rus.

Potrivit lui Rîjkov, această inspecţie încearcă să definească anvergura activităţii militare declarate în regiunea respectivă, pe o arie de 15.000 de kilometri pătraţi, sau să confirme absenţa oricărei activităţi militare care în mod normal ar trebui anunţată oficial.

"În cursul acestei inspecţii, inspectorii ruşi se vor deplasa pe terenuri militare, vor asista la conferinţe de presă privind activitatea militară din regiune, vor obţine informaţii privind grupurile şi diviziile militare elveţiene mobilizate şi privind exerciţiile militare CONEX 2015, prevăzute în Elveţia în perioada 14-18 septembrie şi vizând asigurarea securităţii şi cooperării în caz de situaţii de urgenţă", a menţionat acesta.

O altă inspecţie va avea loc în România, unde specialiştii ruşi vor obţine informaţii privind activitatea militară a diviziilor române mobilizate şi privind exerciţiile militare HISTRIA-2015.

Arhitectura europeană de securitate include mai multe acorduri privind dezarmarea, controlul armamentului şi măsurile de încredere în domeniul militar.

Documentul de la Viena din 2011 prevede un vast schimb de informaţii privind forţele armate, proiectele de apărare sau bugetele militare. Statele membre ale Organizaţiei de Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) împărtăşesc date privind anumite tipuri de activităţi militare, invită observatori şi organizează inspecţii.