Până la sfârşitul anului România ar putea avea o nouă bancă specială pentru IMM-uri

Autor: Andrei Mazurchievici 16.09.2015

"Un fond strategic de investiţii este de dorit. Acea bancă de dezvoltare care să fie dedicată IMM-urilor ar trebui înfiinţată până la sfârşitul anului, acum să vedem ce spun şi Finanţele Publice. Din câte am înţeles, banca ar putea fi implicată şi pe proiectele depuse pe fondurile europene", a afirmat Ionescu la o conferinţă pe tema fondurilor europene şi ajutoarelor de stat.

Un sondaj al BNR în rândul a peste 10.000 de IMM-uri a relevat că din cauza dobânzilor prea mari peste 60% dintre firme nu contractează credite bancare.

"Accesul la finanţare este una dintre problemele presante cu care se confruntă IMM-urile. Din păcate IMM-urile nu apelează la creditele bancare, nu neapărat că nu vor sau că nu au nevoie, dar nivelul dobânzilor sau clauzele contractuale sunt piedici în accesarea acestor credite. 64% dintre companii nu doresc să apeleze la un credit în lei, iar 68% la creditele în euro, indiferent de cost", a spus secretarul de stat.

Ionescu a arătat că mai multe programe destinate ajutorării IMM-urilor au fost lansate în acest an cu fonduri mai mici decât cele iniţiale.

"Ministerul derulează o serie de programe cu finanţare de la bugetul de stat, sunt scheme de minimis. Avem un număr de şapte scheme, dintre care trei sunt deja lansate, iar un altul se lansează mâine (...) Din păcate ele sunt lansate cu bugete limitate, pentru că la nivel declarativ toţi spun că dau o şansă IMM-urilor, dar când vine vorba de ceva practic, la rectificare se taie tot de la IMM-uri. Ne descurcăm cu ce avem. Nu mă încântă că SRLD din peste 29 de milioane de lei, cât aveam, l-am lansat cu 19,3 milioane, dar sperăm că anul viitor va fi unul mai bun", a apreciat Ionescu.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Enache Jiru a anunţat în luna mai că instituţia urma să lanseze până la finele acelei luni proiectul de lege pentru transformarea EximBank în bancă de dezvoltare, astfel ca aceasta să devină funcţională în 3-4 luni de la promovarea legii.

El a arătat că statul a optat pentru transformarea unei bănci existente în bancă de dezvoltare, respectiv EximBank, întrucât aceasta are experienţă locală, iar extinderea sa nu implică bani de la buget, care ar fi fost necesari în cazul construcţiei unei entităţi noi.