Directoratul Astra îl propune pe Adamescu preşedinte al Consiliului de Supraveghere pentru patru ani

Autor: Raluca Ghinea 17.09.2015

Astfel, adunarea generală ordinară a acţionarilor va avea pe ordinea de zi numirea lui Dan Grigore Adamescu în funcţia de preşedinte al Consiliului de Supraveghere al asigurătorului pentru un mandat de patru ani, având în vedere că mandatul său a expirat la 29 noiembrie 2014 (moment la care compania se afla în administrare specială), sau a altei persoane în CS, se arată în convocatorul transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Consiliul de Supraveghere al companiei este format din Dan Adamescu - preşedinte, Bogdan Alexander Adamescu - vicepreşedinte şi Ion Niţu - membru, potrivit datelor de pe site-ul Astra.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a depus săptămâna trecută, la Tribunalul Bucureşti, cererea pentru deschiderea procedurii de faliment a Astra Asigurări, căreia ASF i-a retras autorizaţia de funcţionare la finele lunii august, după ce planul de redresare financiară a companiei a eşuat.

Acţiunea ASF a avut loc la numai o zi după ce Astra şi acţionarii sai, The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider, au deschis o acţiune proprie la Curtea de Apel Bucureşti cerând anularea deciziei ASF prin care autoritatea a hotărât închiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială, stabilirea stării de insolvenţă, declanşarea procedurii de faliment şi retragerea autorizaţiei de funcţionare Astra.

The Nova Group Investments România deţine o participaţie de 72,71% la Astra, iar Epsilon Estate Provider 26,27%. Cele două companii sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

Consiliul ASF a decis la finele lunii august să ceară instanţei intrarea în faliment a Astra Asigurări, după ce compania, aflată în administrare specială, nu a reuşit să atragă 425 milioane lei la capital, despăgubirile urmând să fie acordate de Fondul de Garantare.

Compania de asigurări s-a aflat în proces de redresare financiară începând din februarie 2014, având că administrator special firma KPMG Advisory.

Astra Asigurări are 1,8 milioane de asiguraţi, cu 2,5 milioane de poliţe valabile.

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, a declarat recent că există bani pentru plata despăgubirilor la Astra şi că situaţia Astra nu este mai rea în prezent din acest punct de vedere, existând reclamaţii şi înainte pentru plata despăgubirilor.