Scăderea consumului de energie duce România la cel mai înalt grad de independenţă energetică din ultimii 20 de ani

Autor: Roxana Petrescu 17.09.2015
În acest moment singura dependenţă energetică accentuată este cea de petrol, unde importurile asigură circa 60% din consum.
 
România bifa la finalul anului 2013, ul­ti­mul pentru care Statistica are date, cel mai înalt grad de independenţă energetică din 1992 încoace, un nivel similar, de 81,7%, fiind atins numai în 2009, cel mai dureros an de criză de după prăbuşirea Lehman Brothers.
 
În 2009 consumul de electricitate a scă­zut cu aproape 10%, iar cel de gaze na­turale cu 15%, consumul de produse petroliere bi­fând o evoluţie similară.
 
Dar în timp ce ce­re­rea de energie dă sem­ne de reve­nire, iar con­su­mul de car­buranţi este pe o pantă as­cen­dentă datorită scă­derii preţurilor la pompă, consumul de gaze merge din mi­nim în minim din cauza cererii reduse din sec­torul chimic şi cel al producerii de energie ter­mică. Faţă de 2008, consumul de gaze al Ro­mâniei a înre­gis­trat un recul de aproape 23% în 2014, iar scă­derea cererii a continuat şi în prima ju­mă­tate a acestui an cu un ritm de 7%.