Iohannis în Parlament: România este sufocată de 14.000 de legi şi ordonanţe. Este nevoie de un moment zero

Autor: Iulian Anghel 17.09.2015

Preşedintele Klaus Iohannis s-a adresat ieri pentru a treia oară în mandatul său Parlamentului, cerând coerenţă şi predictibilitate în actul legislativ şi subliniind că în România sunt în vigoare 14.000 de legi şi ordonanţe care afectează prin numărul lor viaţa oamenilor: modul în care se schimbă legis­laţia nu poate asigura predictibilitate.

Preşedintele a cerut instituirea unui „moment zero“ şi o evoluţie predictibilă, arătând că, de la intrarea în vigoare şi până în prezent, legi care privesc domenii fundamentale pentru funcţionarea economiei şi societăţii româneşti au fost modificate în nenumărate rânduri: vechiul cod fiscal a fost modificat de de 135 de ori, legea educaţiei, de 26 de ori, legea privind reforma în domeniul sănătăţii, de 114 ori.

În discursul de 20 de minute, foarte bine structurat, preşe­dintele a abordat teme precum legis­laţia, educaţia, justiţia, migraţia, dar şi politica externă a Românie.

 

Ce a mai spus preşedintele:

► Vechiul cod fiscal a fost modificat de 135 de ori, legea educaţiei, de 26 de ori, legea privind reforma în domeniul sănătăţii, de 114 ori, legea administraţiei publice locale, de 38 de ori, Codul muncii, de 28 de ori, legislaţia privind achiziţiile publice, de 35 de ori. Acestea însă nu sunt simple statistici. În spatele cifrelor sunt oameni.

►Doar în anul 2015 asupra vechiului cod fiscal s-a intervenit legislativ de 13 ori.

►Sunt două aspecte esenţiale care ar trebui să definească astăzi un parlament puternic: o legislaţie de calitate şi raporturi funcţionale cu celelalte puteri din stat, toate acestea, desigur, în beneficiul cetăţeanului.

►În prezent, în România sunt în vigoare aproape 14.000 de legi, ordonanţe şi hotărâri ale Guvernului. În 2015, dintre legile adoptate de Parlament, peste 50% sunt acte de aprobare ori respingere a unor ordonanţe simple sau de urgenţă.

►În spatele acestor cifre sunt elevii care nu ştiu după ce manual vor învăţa în anul următor şi ce examene vor da, sunt pacienţii şi medicii, sunt angajaţii şi angajatorii, sunt antreprenorii care vor să investească dar nu ştiu exact ce taxe vor plăti şi câte. În spatele acestor cifre sunt şcoli şi spitale sau mari proiecte de infrastructură promise, dar nerealizate.

►Nu ne mai putem permite să vorbim despre stabilitate şi predictibilitate legislativă, în timp ce pe fond lucrurile rămân exact la fel.  Să spunem punct şi de la capăt. Acesta poate să fie un moment zero, de la care să pornească recredibilizarea legii ca act juridic al Parlamentului şi ca fundament al relaţiilor sociale.