Prag istoric. Exporturile de mobilă vor trece pentru prima dată de 2 mld. euro

Autor: Corina Mirea 17.09.2015

Producătorii români au livrat anul trecut mobilă de aproape 1,9 miliarde de euro în afara graniţelor, în creştere cu 12,5% faţă de 2013, iar pra­gul de două mi­liarde de euro va fi spart pentru prima dată în acest an.

„Odată cu veni­rea crizei, exporturile au fost opţiunea prin­cipală pentru com­pa­niile de profil din Româ­nia, soluţie fără de care nu ar fi supra­vie­ţuit pe o piaţă unde consumul in­tern a scăzut simţitor. Prin urmare, expor­tu­rile sunt în conti­nuă creş­tere, chiar şi în con­tex­tul în care anul trecut a fost primul de după criză în care nu s-a mai simţit scădere în con­sumul intern de mobilă“, precizează Aurica Sereny, preşedinte al Asociaţiei Produ­cătorilor de Mobilă din România (APMR).

România va ajunge până la finalul acestui an la expor­turi de mobilă în va­loa­re de peste 2 mi­li­ar­de de euro, ceea ce ar însemna un prag is­toric al vânzării de mo­bilier în străină­tate şi o creştere de 7% faţă de 2014, po­trivit unor date fur­ni­zate de APMR.

Piaţa totală de producţie de mobilă şi de părţi compo­nen­te a ajuns anul trecut la 2,2 miliarde de euro, în creştere cu peste 25% faţă de anul 2011. Peste 80% din ceea ce se fabrică în România în acest sector este trimis la export.