Preşedintele, premierul şi câţiva miniştri din Burkina Faso au fost arestaţi de soldaţi

Autor: Ioana Bojan 17.09.2015

Kafando şi Zida negociază cu soldaţii, potrivit presei din ţara vest-africană.

Soldaţii ar face parte din Regimentul de Securitate Prezidenţială, a cărui dizolvare i-a fost recomandată lui Kafando de o comisie de reformă şi reconciliere, formată după ce fostul preşedinte Blaise Compaore a fugit din ţară în octombrie anul trecut.

Comisia, din care fac parte personalităţi locale şi membri ai societăţii civile, a propus ca garda prezidenţială să fie integrată în poliţia militară, Jandarmeria.

Mai mulţi manifestanţi s-au strâns într-o piaţă centrală şi au defilat spre Palatul prezidenţial, unde miniştrii erau reţinuţi, cerând ca soldaţii să-i elibereze şi să plece.

Membri ai Regimentului de Securitate Prezidenţială au tras focuri de armă spre protestatari, însă nicio persoană nu a fost rănită.

Garda formată din 1.300 de membri este cunoscută pentru loialitatea faţă de Compaore, ai cărui susţinători au primit interdicţie de a contesta alegerile prevăzute pentru 11 octombrie.

Kafando a fost ales preşedinte interimar în noiembrie.

Iniţial, Zida, al doilea la comanda gărzii prezidenţiale, a preluat puterea după ce Compaore a fugit în Coasta de Fildeş la 31 octombrie, în urma manifestaţiilor care cereau încheierea regimului său de 27 de ani.

Uniunea Africană a ameninţat Burkina Faso cu sancţiuni dacă puterea nu este transferată civililor şi s-a ajuns la un acord pentru o perioadă de tranziţie.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut eliberarea imediată a preşedintelui şi a premierului, calificând reţinerea lor drept o încălcare serioasă a Constituţiei ţării şi a guvernului interimar.

Regimentul de Securitate Prezidenţială dispune de o unitate antiteroristă care a fost implicată în căutarea lui Iulian Gherguţ, românul răpit în aprilie de la o mină de mangan din Tambao, o mică localitate din nordul Burkina Faso.

Răpirea cetăţeanului român a fost revendicată la jumătatea lunii mai de gruparea jihadistă salafistă Al-Mourabitoune, care a publicat la sfârşitul lui august o înregistare video în care Iulian Gherguţ face apel la autorităţi să negocieze cu răpitorii pentru eliberarea sa.