Cea mai importantă ştire în lumea giganţilor: Proprietarul Zara este la un pas să devină cel mai bogat om din lume

Autori: Greta Bogdan , Cristina Roşca 17.09.2015

Amancio Ortega, magnatul spaniol care a revoluţionat lumea modei şi care a iniţiat conceptul de “affordable luxury” (lux la preţuri accesibile), este pe cale să devină cel mai bogat om din lume, surclasându-l pe miliardarul Warren Buffett, scrie Bloomberg.

Ortega şi-a mărit averea cu 3,7 miliarde de dolari după ce acţiunile Inditex au avut un avans de 6% pe bursă, după ce veniturile Inditex au crescut cu 16% de la începutul trimestrului.

Analistul american Jamie Marriman a spus că rezultatele companiei conduse de Ortega au crescut semnificativ de-a lungul ultimului trimestru.

Ortega este la o diferenţă de numai 9,5 miliarde de dolari pentru a-l putea întrece pe fondatorul  Microsoft, Bill Gates, şi de a lua titlul de “cel mai bogat om al planetei”, potrivit topului Bloomberg Billionaires Index. Totuşi, 9,5 miliarde de dolari nu sunt chiar atât de mulţi bani când ne uităm la averile celor doi: Bill Gates- 80,6 mld. dolari şi Ortega- 71,1 mld. dolari.

Amancio Ortega este un mogul care a pornit de jos. Biografii săi spun că a renunţat la şcoală la vârsta de 12 ani pentru a face livrări pentru un croitor.

Apoi a deprins rapid meseria confecţionării hainelor şi a început să croiască rochii şi lenjerie în propria sufragerie, alături de prima sa soţie, Rosalia Mera. Aceasta a fost de altfel, alături de el, cofondatoarea Inditex, firma din spatele Zara. Ortega a deschis primul magazin Zara în oraşul La Coruna din Spania în 1975. Inditex are acum magazine în toată lumea, de la New York, Londra sau Milano.

Grupul său, Inditex a fost mult timp perceput ca un imperiu închis, iar fondatorul Amancio Ortega este unul dintre cei mai discreţi miliardari ai lumii. El nu a ieşit niciodată cu un interviu în presă, iar ultima lui ieşire publică datează de acum mai bine de un deceniu, înainte de listarea publică a grupului. Ortega a renunţat la conducerea Inditex la 75 de ani şi în locul său l-a lăsat pe Pablo Isla, care urmează acelaşi model de conducere ca şi predecesorul său.

Astfel, singura comunicare a grupului se face prin departamentul de comunicare specializat. Toţi angajaţii îl ştiu însă pe Ortega, despre care se spunea acum câţiva ani că vine zilnic la sediu, ba, mai mult, ia masa în cantină, împreună cu angajaţii. Nu mulţi pot însă să îl descrie pentru că foarte puţini au vorbit cu el. Este o prezenţă la fel de discretă în interiorul companiei aşa cum este şi în exterior. Nu poţi să îl pândeşti şi să îl găseşti la o anumită oră la sediu, însă poţi avea norocul să îl zăreşti prin geamurile fumurii ale maşinii sale la semafor. Cei care l-au văzut spun că poţi să îl treci uşor cu privirea pentru că poartă dintotdeauna aceeaşi ţinută modestă în culori terne, locuieşte într-o casă la malul oceanului, nu are gărzi de corp şi nici aere de miliardar.