Negriţoiu, ASF: Sunt deja oferte pentru preluarea portofoliului Astra

Autor: Anelis Baciu 18.09.2015

Mai multe companii locale sunt inte­­resate de preluarea unor bucăţi din portofoliul Astra Asi­gu­rări, după ce în cazul asi­gu­rătorului Autoritatea de Su­praveghere Finan­cia­ră (ASF) a decis recent des­chi­derea pro­ce­durii de faliment.

„Decizia privind vân­za­rea porto­fo­liului este lua­tă de lichidator, iar aces­ta va fi ales de in­stanţă. În pre­zent sunt com­panii interesate de por­to­­foliul Astra“, a afirmat Mişu Ne­gri­ţoiu, preşedintele ASF în cadrul emi­siunii ZF Live.

Portofoliul Astra este format în prin­­cipal din poliţe auto obligatorii (RCA). Aproximativ 40% din poli­ţe­le în vigoare ale Astra, echiva­len­tul a circa 881.000 de contracte, sunt pe RCA, ceea ce în­seam­­nă că un ro­mân din pa­tru are asigurare RCA la com­­pania falimentară. O felie im­­por­tantă din busi­nessul Astra este re­prezentată şi de po­liţele facultative de lo­cu­in­ţe şi cele de accidente. Potri­vit ASF, Astra are 680.000 de cli­enţi pe segmentul asi­gurărilor de acci­den­te şi aproximativ 362.000 de po­liţe facul­tative pentru locuinţe.

Astra avea o cotă de piaţă de aproa­pe 10% şi subscrieri anuale de circa 800 mil. lei.