Îngrijorările americanilor privind situaţia economiei mondiale au readus bursele pe minus

Autor: Cristian Hostiuc 18.09.2015
Pieţele bursiere europene au scăzut accelerat vineri, ca o reacţie la îngrijorările privind evoluţiile economice la nivel mondial ale FED-Banca Centrală Americană, care i-au determinat pe americani să nu majoreze dobânzile la dolari.
 
Acţiunile europene au scăzut la cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni, scădere care a fost condusă de bursa din Germania, care a pierdut peste 3%.
 
Daimler şi BMW, puternicele companii auto germane, au pierdut aproape 4%, ceea ce a trimis din nou frisoane tuturor investitorilor. 
De asemenea, cea mai puternică bancă germană, Deutsche Bank a pierdut peste 4%, unul dintre motive fiind zvonurile privind închiderea operaţiunilor din Rusia.  
 
Indicele bursier Stoxx 600 care urmăreşte evoluţia celor mai puternice acţiuni europene a pierdut peste 2% pe un volum de tranzacţionare mai mare cu 38% decât media ultimelor 30 de şedinţe, conform Bloomberg. 
 
Principalul indice din Marea Britanie, FTSE 100, a adus pierderi investitorilor de peste 2%, cap de afiş fiind acţiunile Vodafone şi HSBC.
Decizia FED de a nu majora rata dobânzii la dolar a dus la aprecierea euro, ceea ce a lovit companiile europene, care preferă un euro mai slab pentru a avea o competitivitate mai mare la export. 
 
La Bucureşti, după un început uşor pe plus, piaţa bursieră a intrat pe minus, indicele BET având o scădere de 0,5%, iar indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia celor cinci SIF-uri avea un minus de 0,7 spre finalul şedinţei de tranzacţionare de vineri.
 
Pieţele financiare din întreaga lume sunt extrem de agitate în ultimele luni după evoluţiile proaste ale economiile Chinei, Braziliei, Rusiei, Indoneziei sau Africii de Sud, principalele pieţe emergente care, în ultimul deceniu, au asigurat o bună piaţă de desfacere pentru produsele americane sau europene. 
 
Întrucât toate economiile lumii sunt destul de fragile, nicio bancă centrală nu riscă să majoreze dobânzile, chiar dacă toată lumea recunoaşte că acum se pun bazele unei noi crize bursiere mondiale.
 
Deşi în principalele economii ale lumii, SUA, Europa şi China, s-au injectat trilioane de dolari, euro sau yuani, producţia nu îşi revine din cauza unui exces de capacitate care determină o bătălie a preţurilor. 
 
Cu toate că sunt pline de bani, marile corporaţii ale lumii nu fac investiţii noi, întrucât nu au cui să vândă noile produse, având în vedere că salariile sunt ţinute sub control, iar aproape nimeni nu face noi angajări. 
 
Analiştii se aşteaptă ca finalul de an să fie extrem de agitat pe pieţele financiare mondiale, dorinţa fiecărui investitor fiind de a găsi cel mai bun refugiu, astfel încât să piardă cât mai puţin.