CRIZA REFUGIAŢILOR. România desfăşoară exerciţii la graniţa cu Serbia şi suplimentează trupele MAI în zonă

Autor: Gândul 20.09.2015
Tensiune în creştere în vecinătatea României. Guvernul Ungariei a decis mobilizarea rezerviştilor voluntari ai Armatei pentru a-i opri pe refugiaţi. Mai mult, Budapesta este foarte iritată de decizia Croaţiei de a transporta imigranţii la graniţa sa şi ameninţă că va bloca accesul acestei în Schengen, dacă nu este capabilă să-şi apere frontierele. Scenariile privind valul de refugiaţi determină şi România să fie precaută. Un exerciţiu de amploare al Ministerului de Interne se desfăşoară, în Timiş, la frontiera ţării noastre cu Serbia, stat de tranzit pentru imigranţi. Aici au fost dislocate în ultima săptămână trupe suplimentare ale MAI.
Guvernul Ungariei a decis mobilizarea rezerviştilor voluntari ai Armatei pentru a-i opri pe refugiaţi. Ministrul apărării de la Budapesta, Istvan Simicsko, a anunţat că a dat ordin de mobilizare pentru o parte din rezerviştii voluntari pentru a ajuta la gestionarea "crizei migratiei in masă", potrivit MTI. Simicsko a precizat că a luat decizia la cererea şefului statului major al Ungariei.

Rezerviştii vor fi folosiţi în principal pentru a asigura personalul garnizoanelor lăsate goale de militarii desfăşuraţi la frontieră, dar ar putea avea şi alte îndatoriri, scrie agenţia de presă ungară.

Ungaria este angrenată într-un tot mai temperamental război al declaraţiilor cu vecinii săi sudici, în condiţiile în care Serbia şi Croaţia se luptă să facă faţă valului de migranţi care fug din Orientul Mijlociu de război şi sărăcie şi încearcă să tranziteze regiunea pentru a ajunge în vestul Europei, scrie Reuters.

Peste 4.000 de migranţi au intrat în Ungaria în cursul zilei de vineri, a anunţat un responsabil de la Budapesta. Până la lăsarea serii, 3.000 de migranţi au fost înregistraţi, însă numărul acestora a crescut în câteva ore pentru a atinge 4.400 de persoane la ora locală 22.00 (20.00 GMT), a informat un consilier din cadrul guvernului, Gyorgy Bakondi.

Oficialul ungar a mai anunţat că un tren croat, care a transportat 800 de migranţi în Ungaria, a fost însoţit de 40 de poliţişti croaţi înarmaţi, fapt pe care l-a calificat ca "incident de frontieră fără exemplu".

„Într-un fel i-am forţat să-i accepte pe refugiaţi, trimiţându-i la frontieră şi vom continua să o facem"

Budapesta a acuzat autorităţile croate că încurajează migranţii să treacă "ilegal" graniţa sa. Însă Croaţia va continua să-i transporte pe migranţi la frontiera cu Ungaria, ţară cu care nu are un acord asupra acestei chestiuni, a declarat sâmbătă prim-ministrul  Zoran Milanovic.

„Nu există un acord cu Ungaria" în chestiunea migranţilor, a spus el. "Într-un fel i-am forţat să-i accepte pe refugiaţi, trimiţându-i (la frontieră — n.r.) şi vom continua să o facem", a spus prim-ministru.

Copleşită de valul de refugiaţi, 20.000 de oameni intrând în ţară în ultimele zile după ce Ungaria a închis graniţa, Croaţia a decis vineri închiderea a şapte din cele opt puncte de frontieră de la graniţa cu Serbia şi a plasat armata în stare de alertă. „Croatia nu mai poate suporta povara refugiaţilor”, a declarat premierul croat Zoran Milanovic. La rândul său, ministrul de interne Ranko Ostojic a anunţat că e o chestiune de timp până până când autorităţile de la Zagreb vor închide cu totul traficul la frontieră. 

Citiţi articolul integral pe www.gandul.info