Elis Pavaje: În criză, românii s-au focusat pe finisajele interioare. Acum încep să investească şi în amenajările exterioare

Autor: Ioan Dornescu 21.09.2015

Emil Goţa, directorul general şi acţionarul companiei Elis Pavaje, spune că piaţa de profil, pe care o estimează la peste 100 milioane euro în 2015, este susţinută din ce în ce mai mult de proiectele comerciale şi rezidenţiale, pe fondul diminuării numărului lucrările de infrastructură, motor al vânzărilor în trecut.

„Au crescut proiectele comerciale şi rezidenţiale, ceea ce a determinat mai multe investiţii din partea noastră pentru dezvoltarea de produse specifice. O pondere tot mai mare o are sectorul rezidenţial. După anii de criză economică, atunci când românii s-au concentrat pe finisajele interioare de maximă necesitate, încep acum să investească şi în amenajarea exterioară“, a spus reprezentantul Elis Pavaje.

Cele mai recente date de la Statistică arată că sectorul de construcţii a crescut cu 11,3% în primele şapte luni ale anului, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2014. Astfel, sectorul reparaţiilor capitale a avansat cu 15,8%, cel al reparaţiilor curente cu 11,8% iar cel al construcţiilor noi a avut un plus de 10,2%.

Vânzările Elis Pavaje s-au majorat cu aproximativ 10% în primele nouă luni din acest an, avans pe care compania intenţionează să-l conserve la nivelul întregului an. În 2014, Elis Pavaje a înregistrat o cifră de afaceri de 110,8 milioane lei (25 milioane euro), în creştere cu aproape 10% faţă de anul precedent, iar profitul companiei a avansat cu 20%, la 4,8 milioane lei (1,1 milioane euro), potrivit datelor raportate la Finanţe. Compania controlată de Emil Goţa şi Vasile Goţa deţine două fabrici, în Petreşti, judeţul Alba, şi Stoeneşti, judeţul Prahova.

Investiţiile companiei din acest an au fost direcţionate în managementul producţiei (modernizarea echipamentelor de lucru şi eficientizarea proceselor de producţie şi montaj), precum şi în promovarea de produse noi, în special pentru sectorul rezidenţial. 

„În prezent ne dorim în primul rând să ne consolidăm businessul, care a crescut constant în fiecare an. (…) Nu avem în plan achiziţii sau proiecte greenfield în perioada următoare“, a spus reprezentantul companiei. Principalele provocări cu care se confruntă jucătorii de profil în actuala perioadă sunt insolvenţele din piaţa de construcţii şi întârzierile mari la plată, care pot duce la blocarea activităţii, potrivit sursei citate.