Volkswagen pierde 15,6 mld. dolari într-o zi după ce a încercat să trişeze la testele de poluare din SUA

Autor: Maria Tufan 22.09.2015
Grupul Volkswagen, cel mai mare producător de maşini, a pierdut 15,6 mld. dolari şi aproape un sfert din valoarea sa de piaţă după ce acţiunile i-au scăzut ieri cu 22% în urma unui scandal de peste ocean.

Oficialii companiei au recunoscut că s-a trişat la testele privind limitele acceptate în Statele Unite pentru emisiile poluante punând astfel presiune pe Martin Winterkorn, CEO-ul VW, pe care îl fac răspunzător de această situaţie. Aflat la conducerea companiei încă din 2007, Winterkorn şi-a cerut scuze în mod public pentru că a rupt încrederea clienţilor şi a anunţat că se va face tot ce este necesar pentru a reface imaginea grupului.

„Este cu siguranţă o problemă uriaşă pentru Volkswagen care ar putea duce la pierderea locului de muncă al CEO-ului Martin Winterkorn. Vinerea aceasta consiliul a trebuit să hotărască dacă să îi reînnoiască contractul până în 2018 sau nu. Poate că întâmplarea aceasta îi va ajuta mai bine să se decidă. Vom vedea de acum înainte ce se va întâmpla“, a declarat Christian Stadler, profesor de management strategic la Warwick Business School. Străduindu-se să reziste pe piaţa americană de ani buni, Volkswagen s-a confruntat anual cu probleme în vânzări, anul trecut acestea scăzând chiar cu 10%. Strategia grupului de dezvoltare pe piaţa din SUA s-a bazat recent pe performanţa motoarelor diesel şi pe garanţia unui nivel scăzut al emisiilor, reuşind astfel ca pe primul semestru din 2015 să depăşească vânzările liderului pieţei americane, Toyota Motor. Cu toate acestea, investigaţiile referitoare la falsificarea testelor de poluare ar putea periclita poziţia pro­ducătorului nemţesc.

„Înşelătoria pe care a făcut-o Volkswagen pare într-adevăr strigătoare la cer, dar până la urmă cifrele sunt mai mici şi nu se pune problema de ceva fatal. Asta sugerează că în agitaţia momentului efectele pe termen lung pentru companie ar putea fi exagerate. Desigur, vor avea de suferit, dar nu va fi atât de rău pe cât ne aşteptăm în acest moment“, a mai adăugat Stadler.