Scandalul de la Volkswagen continuă. Măcel pe bursă pentru grupul auto. Acţiunile au scăzut marţi cu încă 20%. Nemţii au pus deja deoparte 6,5 mld. euro pentru a acoperi daunele. Europenii cer investigaţii pentru toate mărcile auto. Ce se va întâmpla în România

Autor: Anca Dumitrescu 22.09.2015

“Volkswagen lucrează la viteză maximă să clarifice neregulile referitoare la soft-ul utilizat la motoarele diesel”, potrivit unui comunicat al grupului, care va ajusta în mod corespunzător estimările de profit pentru 2015, transmite Bloomberg..

În urma anunţului, titlurile VW au scăzut marţi cu 20%, după ce luni au închis în declin cu 19%.

Germania, Franţa, Coreea de Sud şi Italia se numără printre ţările care au anunţat marţi că vor investiga informaţiile că VW s-a folosit de un software pentru a reduce emisiile poluante ale motoarelor diesel ale automobilelor grupului, în timpul testelor.

Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA şi Comisia pentru Resursele de Aer din California au acuzat vineri VW că a folosit un software numit "dispozitiv de apărare" pentru a face să pară că motoarele diesel ale vehiculelor grupului emit un nivel mai scăzut de noxe decât în realitate.

Foto: Martin Winterkorn, preşedintele Volkswagen

Circa 482.000 de automobile Volkswagen diesel au fost afectate. Este vorba despre automobile diesel sub brand VW şi Audi, respectiv VW Jetta, Beetle, Golf şi Passat şi Audi A3.

În urma acuzaţiilor, reprezentanţii Volkswagen (VW) au exprimat scuze publice şi au oprit vânzarea anumitor modele diesel în Statele Unite, iar titlurile grupului au scăzut luni cu 19%. Grupul german riscă amenzi de până la 18 miliarde de dolari în acest caz.

Guvernul de la Berlin a cerut luni constructorilor de automobile informaţii tehnice suplimentare pentru a se putea verifica dacă în Germania sau în Europa există probleme privind respectarea normelor de poluare, în contextul scandalului în care este implicat grupul auto Volkswagen în Statele Unite.

Departamentul de Justiţie al SUA a început la rîndul său o investigaţie penală împotriva VW, au declarat doi oficiali americani.