Transavia trimite 15% din producţie la export

Autor: Mădălina Dediu Panaete 23.09.2015

Transavia Alba-Iulia, una dintre cele mai mari companii antreprenoriale din industria alimentară românească, realizează 15% din afacerile de 108 milioane de euro la export, printre cele mai importante pieţe numărându-se Marea Britanie, Franţa, Croaţia, Bulgaria sau Italia.

„Exportăm şi carne proaspătă de pui, însă cel mai mult exportăm produse procesate. Suntem o companie cu activitate integrată, avem şi teren arabil unde ne producem cerealele, avem ferme de creştere a puilor, ferme de reproducţie, avem sector de înmulţire, avem abatoare şi fabrici de procesare a cărnii“, a spus Ioan Popa (desen), proprietarul Transavia.

El spune că este greu ca antreprenor român să ieşi la export, însă sunt pieţe din Europa şi mai accesibile. Transavia este unul dintre cei 50 de producători locali care merg anul acesta la târgul alimentar Anuga, care se defăşoară la Köln (Germania) între 10 şi 14 octombrie. La târg participă anual circa 6.800 de expozanţi din aproape 100 de ţări. Şi antreprenorii români „au prins gustul“ târgurilor internaţionale, mai ales pentru că acestea reprezintă o şansă de a găsi noi parteneri şi de a creşte exporturile.

Industria alimentară este sectorul unde brandurile româneşti au cea mai mare şansă la export, în condiţiile în care în alte domenii capitalul străin domină ca valoare a livrărilor externe.

Transavia, afacerea fondată de Ioan Popa în urmă cu mai bine de 20 de ani, este cel mai mare procesator de carne de pasăre de pe piaţa locală.

Compania are 25 de milioane de pui în 15 ferme aflate în judeţele Alba, Cluj, Sibiu, Braşov şi Harghita, o fabrică de nutreţuri combinate, două ferme de reproducţie, două staţii de incubaţie, două abatoare, o fabrică de procesare a cărnii şi patru ferme vegetale. În ultimii ani, Ioan Popa s-a concentrat pe construcţia unui sistem de producţie integrat.

 

Din prima generaţie de antreprenori

Ioan Popa are 57 de ani şi aproape jumătate din viaţă a dedicat-o afacerii de familie pe care a creat-o în 1991. După ce a absolvit Facultatea de Zootehnie şi Medicină Veterinară, Popa a lucrat cinci ani la o fermă de păsări din Sfântu - Gheorghe, iar după revoluţie a decis să-şi facă propria afacere. Transavia deţine şi producătorul de carne Avicola Braşov, cu afaceri de 129 mil. lei (29 mil.euro).