Solicitările din ultimii ani ale Orange şi Vodafone au fost respinse. ANCOM nu va impune reguli pentru accesul la reţelele fixe de internet ale RCS&RDS sau Telekom

Autor: Adrian Seceleanu 24.09.2015

Decizia, care ar fi deschis calea pentru liderii pieţei mobile către furnizarea de pachete complete de servicii, este motivată de arbitrul telecom prin gradul ridicat de concurenţă şi „indiciile” privind negocierile „în curs” între operatori pentru accesul la infrastructură.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) nu are în plan să emită o decizie prin care să definească reguli de acces la cele mai mari infastructuri de internet fix de pe piaţă, măsură cerută insistent în ultimii ani de liderii pieţei de telefonie mobilă Orange şi Vodafone, aflaţi în căutarea unei soluţii de a adăuga şi servicii fixe în oferta comercială, conform unui proiect de decizie al ANCOM pentru care perioada de consultare se va încheia vineri.

„Având în vedere nivelul ridicat actual şi previzionat al concurenţei bazate pe infrastructuri (prin intermediul reţelelor proprii de acces) de la nivelul pieţei cu amănuntul din România, absenţa regle­mentării ex ante a pieţei de gros de acces în bandă largă până în prezent, ANCOM consideră că introducerea în acest moment a unor măsuri de reglementare exacte privind serviciile de gros de acces la servicii în bandă largă nu este o măsură ne­ce­sară sau justificată, cel puţin pentru ori­zontul de timp al analizei de piaţă”, conform do­cumentului realizat de arbitrul de telecom.

Autoritatea de reglementare susţine că nu este „necesară” emiterea unor regle­mentări şi în contextul în care nevoia unor operatori de reţele fixe s-ar putea regla fără intervenţii ale unei autorităţi, şi adăugând că pe piaţă sunt date privind existenţa unor nego­cieri cu un asemenea obiect. „Con­curenţa puternică pe piaţa cu amănuntul a serviciilor de acces la internet în bandă largă (la nivel de infrastructură, prin intermediul reţelelor proprii de acces) şi existenţa unor indicii privind negocieri în curs sau chiar încheierea unor acorduri de acces la elemente de infrastructură / canalizaţie între furnizori sprijină concluzia conform căreia nu există motive să se considere că s-ar putea realiza profituri excesive, care să ne­ce­site a fi protejate. Prin urmare, nu ar tre­bui să existe motivaţii economice pentru care operatorii de reţele individuale să refuze accesul sau să încerce să încheie înţelegeri anticoncurenţiale cu alţi operatori în ceea ce priveşte furnizarea accesului în bandă largă, cu scopul de a menţine nivelul profiturilor pe piaţa cu amănuntul”, conform ANCOM.

Pe piaţă au circulat date conform cărora marii operatori negociază acorduri prin care să-şi dezvolte în comun reţelele pentru a-şi reduce cheltuielile, una dintre variante fiind cea prin care Orange ar fi primit un milion de linii fixe de la Telekom iar subsidiara gru­pu­lui german ar fi primit acces la reţeaua mo­bilă, semnificativ mai bine dezvoltată, a „francezilor”.

Contactaţi de ZF, reprezentanţii Orange şi Vodafone nu au răspuns până la închiderea ediţiei întrebărilor legate de propunerea ANCOM, însă este de aşteptat ca operatorii să fi atacat pe durata procesului de consultare cu autoritatea proiectul de decizie. Cei doi operatori au acuzat în trecut o „debalansare” a reglementărilor, susţinând că ANCOM a reglementat mai puternic operatorii de telefonie mobilă şi mai puţin pe cei de comunicaţii fixe. Spre exemplu, cei doi jucători acuză faptul că ANCOM a obligat operatorii mobili prin noile licenţe de telefonie mobilă din 2012 să ofere acces şi rivalilor la reţea în anumite condiţii, în timp ce o asemenea obligaţie nu există în sarcina jucătorilor cu reţele fixe extinse.

Nemulţumirea celor doi operatori este cu atât mai mare cu cât piaţa locală a început să migreze, ce e drept timid deocamdată, spre pachetele complete de servicii de comunicaţii, iar principalul câştigător până în acest moment pare a fi compania de cablu RCS&RDS. Compania controlată de antreprenorul Zoltan Teszari din Oradea, care este lider autoritar al pieţelor de internet fix şi cablu TV, a început să rupă de anul trecut o felie din ce în ce mai mare şi pe zona de telefonie mobilă, cu oferte extrem de agresive.

ANCOM îşi mai bazează decizia de a nu reglementa accesul la reţelele fixe ale marilor jucători de pe piaţa de net fix şi pe faptul că operatorii „cei mai importanţi se bazează pe furnizarea de servicii prin intermediul propriilor reţele de acces, neavând în vedere dezvoltarea unor planuri de afaceri bazate pe achiziţionarea serviciilor de acces în bandă largă”.

Totuşi merită notat faptul că din documentul de 121 de pagini elaborat de ANCOM rezultă că autoritatea se referă în acest caz doar la planurile operatorilor de comunicaţii fixe şi nu şi la intenţiile Orange şi Vodafone de a accesa reţelele fixe ale rivalilor săi.