Statul se întoarce în forţă: poate înfiinţa companii şi poate participa la majorări de capital. Ministrul energiei: Nu avem de gând deocamdată să cumpărăm acţiuni Petrom, dar, dacă am vrea, am putea

Autor: Iulian Anghel 24.09.2015

Guvernul a aprobat ieri o ordonanţă de urgenţă care autorizează statul să înfiinţeze companii de stat, să participe la capitalul social al unor societăţi existente sau nou înfiinţate sau la majorarea capitalului social al societăţilor la care este acţionar.



Adoptarea ordonanţei marchează, simbolic deocamdată, reîntoarcerea statului în piaţă după zeci de ani în care singurul mandat a fost: „Vindeţi!“. Statul va putea, de pildă, să cumpere acţiuni Petrom vândute de Fondul Proprietatea, ceea ce nu poate face pe legislaţia curentă.

Analistul financiar Ionel Blănculescu, fost şef al AVAB şi apoi ministru al controlului în guvernul Năstase, spune că, atâta vreme cât susţinem că între stat şi mediul privat nu trebuie să existe nicio diferenţă, este firesc ca statul să aibă la îndemână aceleaşi instrumente ca şi mediul privat.

„Este o chestiune pozitivă pentru că şi companiile astea de stat care au acum management profesionist au nevoie să aibă la dispoziţie tot instrumentarul. Pe de altă parte, discutam recent cu un investitor un aspect: de ce nu putem avea şi în România companii pe modelul CEZ? Acestea sunt aspectele pozitive.“

Blănculescu adaugă însă că o astfel de lege trebuie atent aplicată astfel încât, în cazul majorărilor de capital prin preluarea de creanţe (conversia datoriilor în acţiuni), de pildă, acest lucru să se facă numai la valoarea de piaţă pentru a nu se repera greşelile din trecut când prin majorări de capital astfel realizate s-au anulat de fapt datorii, pentru că acţiunile nu valorau nimic.

În urma aprobării ordonanţei, statul, prin Ministerul Energiei, poate ar putea să cumpere, de exemplu, acţiuni Petrom pe care Fondul Proprietatea le vinde în cadrul listării de la Londra.

„Nu avem de gând deocamdată să cumpărăm (acţiuni Petrom, unde statul mai deţine 20% din acţiuni – n. red.), dar, dacă am vrea, am putea (în urma adoptării ordonanţei de urgenţă de ieri – n. red.)“, a explicat ministrul energiei Andrei Gerea.

Ordonanţa, aşa cum este ea, se referă la companiile din energie aflate în curtea Ministerului Energiei, dar, potrivit ministrului de resort, nu este exclus să se decidă ca ea să fie aplicată şi în alte sectoare.


WikiZF: Profilul companiei Petrom


Ministrul energiei spune că aprobarea ordonanţei a avut ca raţiune o „urgenţă“, dar şi observaţii de ordin general, anume că statul, neputând participa, de plidă, potrivit legislaţiei în vigoare, la majorări de capital în companiile unde este acţionar, nu-şi putea exprima întreaga gamă de opţiuni, cum o pot face ceilalţi acţionari. „Urgenţa“ a fost că statul trebuie să înceapă rapid demersurile care să permită înfiinţarea unei societăţi cu capital de stat care să participe la constituirea unui fond de investiţii, sub forma unei societăţi pe acţiuni care va investi în proiecte din domeniul energetic din România.

Această companie trebuie înfiinţată ca urmare a „memorandumului de înţelegere“ încheiat acum doi ani între statul român şi The Rompetrol Grup N.V. prin care compania kazahă cumpăra un pachet de 26% din acţiunile Rompetrol Rafinare, în schimbul a 200 de milioane de dolari, înţelegere care prevede şi înfiinţarea unui fond de investitii kazaho-român de un miliard de dolari (80% The Rompetrol Group şi 20% statul român).

Însă, potrivit lui Gerea, vor exista beneficii pentru stat în toate companiile în care este acţionar întrucât acesta va avea de acum înainte drepturi egale cu toţi ceilalţi acţionari.

Odată cu privatizările din ultimii 15 - 20 de ani statul a devenit insignifiant în economie.


Citeşte şi

Topul companiilor cu cele mai mari pierderi în 2014. Opt multinaţionale şi două companii de stat. Rafinarea şi energia eoliană, sectoarele cu cei mai mulţi reprezentanţi

Sidex a redevenit „gaura neagră“ de la privatizare din cauza crizei


Companiile de stat mai deţin doar 5% din cifra de afaceri a tuturor companiilor din România. Dacă în anul 2000 clasamentul primelor zece companii din România, după cifra de afaceri, era ocupat de companiile de stat, acum nu mai există nicio companie a statului în top 10.

În 2000 în top 10 companii după cifra de afaceri se aflau societăţi precum Petrom, Electrica, Termoelectrica, CFR Marfă, CFR SA, Oltchim, Sidex, Romsilva – toate deţi­nute atunci de stat. Singura companie din top 10 cu acţionariat privat care pătrundea în top era Metro Cash & Carry. La 15 ani de atunci, o parte a acestor societăţi s-au vândut, pentru altele (CFR-urile sau Oltchim) privatizarea a eşuat. Cert este că statul nu mai are nicio companie în top 10 după cifra de afaceri.

În 2014, cea mai bine plasată companie a statului în topuri, după cifra de afaceri, a fost Romgaz, locul 13.

La sfârşitul anului trecut, potrivit Ministerului de Finanţe, statul era acţionar unic sau majoritar la 1.435 de companii. Îm­preună acestea au avut o cifră de afaceri de 60 de miliarde de lei, reprezentând doar 5% din cifra de afaceri a tuturor companiilor din România, de 1.180 miliarde de lei în 2014. De asemenea, companiile statului au avut anul trecut 230.000 de angajaţi.


WikiZF: Profilul companiei Electrica

WikiZF: Profilul companiei Oltchim

WikiZF: Profilul companiei Romgaz