Muzicianul de geniu în imagini/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 25.09.2015

Săptămâna trecută, în plin Festival Internaţional George Enescu, a fost lansat un excelent album bilingv: George Enescu. Muzicianul de geniu în imagini. The musical genius in pictures, Institutul Cultural Român, Muzeul Naţional „George Enescu”.

Ediţie bilingvă (română-engleză). Traducere în limba engleză: Samuel Onn. Viorel Cosma ne oferă o biografie în imagini a strălucitului muzician George Enescu, oprindu-se asupra primelor trei etape din viaţa sa: copilăria (1881-1895), incluzând şi perioada în care a studiat la Conservatorul din Viena; adolescenţa (1895-1910), petrecută la Paris, unde a frecventat nu numai sălile de concerte, ci şi salonul artistic al prinţesei-pianiste Elena Bibescu, care l-a recomandat Reginei Elisabeta, iar în 1898 a apărut la Ateneul Român în tripla calitate de violonist, dirijor şi compozitor.

Bucurându-se de preţuirea Palatului Regal şi a prietenului Dimitrie Dinicu, dirijorul şi directorul Orchestrei Ministerului Instrucţiunii, Enescu şi-a lansat la Bucureşti primele compoziţii de amploare, începându-şi, după 1910, şi cariera de dirijor; tinereţea (1910-1921), când, după izbucnirea Primului Război Mondial, se reîntoarce în ţară, unde se implică în numeroase activităţi: fondarea premiului de compoziţie care-i poartă numele, concertele de adunare a fondurilor pentru instalarea unei orgi la Ateneul Român, recitaluri pentru răniţi în spitale etc.

Mărturiile iconografice sunt semnate de fotografi celebri în epocă: Nestor Heck de la Iaşi, cel care l-a imortalizat pe Eminescu înainte de a muri, Franz Mandy, A. Brandt şi Julietta – fotografi ai Curţii Regale, dar şi de numeroşi fotografi anonimi din Europa şi SUA. Fotografiile provin din arhivele Muzeului Naţional „George Enescu“, Teatrului Naţional din Bucureşti, Muzeului Naţional de Istorie a României, Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand“ şi din arhive personale.