Carrefour pune la punct ultimele detalii pentru preluarea supermarketurilor Billa într-o tranzacţie ce merge spre 100 mil. euro

Autor: Cristina Roşca 26.09.2015

Negocierile dintre grupul francez Carrefour şi nemţii de la Rewe pentru vânzarea supermarketurilor Billa în România au intrat în ultima fază, semnarea tranzacţiei fiind doar o chestiune de zile, potrivit surselor ZF. Cele două părţi implicate nu au răspuns solicitării ZF.

Carrefour este al doilea jucător din retailul autohton după cifra de afaceri de peste 1 mld. euro anul trecut. Francezii vor să cumpere reţeaua de supermarketuri Billa din România într-o tranzacţie estimată de ZF la circa 100 mil. euro, potrivit surselor ZF.

Billa are în România 86 de magazine şi afaceri de peste 300 mil. euro.

Primele informaţii privind vânzarea Billa în România au apărut încă de anul trecut, iar în cursa pentru preluare s-au aflat atât Carrefour cât şi belgienii de la Mega Image care au renunţat însă din cauza neînţelegerilor asupra preţului.

Informaţiile privind vânzarea Billa au apărut după ce grupul german Rewe, proprietarul lanţului de supermarketuri, a renunţat la operaţiunile din Italia pe care le-a cumpărat tot grupul francez Carrefour. Oficialii companiei germane spuneau atunci că vor să îşi concentreze atenţia pe pieţele unde au poziţii de top, ceea ce nu este cazul României, unde Billa a ajuns al doilea cel mai mic jucător după Real, care mai păstrează doar patru magazine după ce alte 20 au fost preluate de Auchan. Magazinele Real sunt şi ele de vânzare. O eventuală vânzare a Billa ar reprezenta o a treia tranzacţie pe piaţa autohtonă de retail din ultimii ani după ce Lidl a preluat peste 100 de magazine Plus Discount şi Auchan a cumpărat 20 de hipermarketuri Real.