Numerarul aflat în circulaţie a crescut cu 500 mil. lei în august şi cu 6 mld. lei în ultimul an

Autor: Liviu Popescu 28.09.2015
Numerarul aflat în circulaţie a ajuns luna trecută la maximul istoric de 44 miliarde de lei (echivalentul a 10 mld. euro), în creştere cu 15% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Avansul în termeni nominali a fost de circa 6 mld. lei, potrivit datelor BNR. Faţă de luna iulie, cash-ul din economie a crescut cu 500 milioane de lei şi a marcat astfel a cincea creştere consecutivă din acest an. Doar în luna martie, cash-ul din economie scăzuse uşor faţă de luna precedentă.
 
Analiştii consideră că utilizarea frecventă a numerarului poate reflecta lipsa educaţiei financiare şi gradul redus de penetrare a serviciilor bancare. Totodată, ţările în care utilizarea cash-ului este ridicată au de obicei şi o economie nefiscalizată semnificativă.
 
Din decembrie 2013, nivelul banilor aflaţi în circulaţie a început să urce cu două cifre faţă de perioada corespunzătoare din anul precedent, cu o singură excepţie, în iunie 2014. În rest, creşterile anuale au fost de la 10% şi până la 18%, nivel înregistrat în iunie 2015.