Elliott a reluat achiziţiile la Fondul Proprietatea după o pauză de un an

Autor: Roxana Pricop 28.09.2015

Fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea (FP) cu o deţinere de peste 15% din capital, a achiziţionat un pachet de 9 milioane de acţiuni FP prin intermediul vehiculului Manchester Securities. Achiziţiile de acţiuni au avut loc în trei şedinţe bursiere consecutive - 22, 23 şi 24 septembrie.

Suma totală plătită de fondul american a fost de 7,1 milioane de lei (preţ mediu de 0,78 lei/titlu). Achiziţiile au fost intermediate de firma cehă de brokeraj Wood & Co, aceeaşi care intermediază programul de răscumpărări derulat de FP. Achiziţiile au fost reluate de Elliott după aproape un an. Anterioara achiziţie derulată de Manchester a avut loc pe 15 septembrie 2014.

După listarea fondului la Londra la finalul lunii aprilie, Elliott a fost mai activ la vânzare, în special de GDR-uri cu acţiuni suport FP pe bursa britanică. Reluarea achiziţiilor are loc în contextul în care Fondul Proprietatea va ţine pe 29 octombrie AGA de reconfirmare a mandatului de administrator pentru Franklin Templeton.

Acţiunile FP au închis şedinţa de vineri, 25 septembrie, în stagnare la o cotaţie de 0,794 lei/titlu. Capitalizarea bursieră a fondului este de 8,8 miliarde de lei, faţă de active nete de 12,1 miliarde de lei la finalul lunii august.