Peste 150.000 de angajaţi lucrează în construcţiile de case sau de clădiri nerezidenţiale

Autor: Andreea Neferu 28.09.2015
Cifra de afaceri cumulată a compa­ni­ilor care activează în domeniul cons­truc­ţiilor de clădiri rezidenţiale şi ne­rezidenţiale s-a ridicat anul trecut la peste 28 de miliarde de lei, în creştere cu circa 7% faţă de 2013, potrivit calculelor ZF făcute pe baza unor date de la Ministerul Finanţelor. 

În sectorul construcţiilor reziden­ţi­ale şi nerezidenţiale activau la finalul a­nu­lui trecut aproape 30.000 de com­panii, care au împreună circa 156.000 de angajaţi.

Lucrările rezidenţiale şi nereziden­ţiale au reprezentat în 2014, dar şi în prima parte a acestui an, principalele motoare ale pieţei construcţiilor. Astfel, la nivelul întregului semestru I din 2015 volumul de lucrări de construcţii a crescut cu 10,9% faţă de primele şase luni ale anului anterior, cele mai importante avansuri fiind înregistrate de nerezidenţial (un plus de 16,3%) şi rezidenţial (creştere de 12%). Pe de altă parte, construcţiile inginereşti sau de infrastructură au consemnat o modestă creştere, de doar 0,8% în primele şase luni ale acestui an.

Revenirea sectorului construcţiilor este cu atât mai importantă cu cât acest domeniu este unul care poate genera creştere economică.

Sectorul construcţiilor a ajuns anul trecut la minimul ultimilor şapte ani, adică doar 8,9 miliarde de euro, potrivit datelor Asociaţiei Române a Antre­pre­norilor de Construcţii (ARACO). Piaţa construcţiilor a pierdut, în medie, în ultimii şapte ani aproape 70.000 de angajaţi, ajungând în 2014 la puţin sub 350.000 de salariaţi.

Mai mult, o serie de jucători din această industrie s-au confruntat cu probleme în contextul în care proiectele de construcţii au fost mai puţine, atât cele finanţate de stat, cât şi cele făcute pe bani privaţi. În aceste condiţii, multe firme care activează în acest sector au fost nevoite fie să îşi ceară insolvenţa, fie să pună lacăt operaţiunilor. Construcţiile au avut o contribuţie de doar 6,3% în PIB în 2014, în contextul în care în 2008 aveau o pondere de 11% şi contribuiau cu o treime la creşterea economică de la acea vreme, care ajungea la peste 7%. Anul trecut construcţiile nu au avut nicio contribuţie la creşterea economică a României.