După pierderi masive în anii de criză, construcţiile se stabilizează „pe verde“ în 2015

Autor: Ioan Dornescu 28.09.2015
Încă departe de gloria anilor de boom, când multe din ieşirile publice ale producătorilor de materiale echivalau cu anunţuri legate de con­struc­ţia unei fabrici noi sau planuri de extindere a producţiei, industria con­strucţiilor a depăşit perioada scă­derilor abrupte şi s-a stabilizat pe un trend ascendent în 2015. Evoluţia pozitivă a construcţiilor este validată atât de cifrele de la Statistică, cât şi de declaraţiile sau estimările jucă­torilor de profil.
 
Potrivit informaţiilor Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Con­strucţii (ARACO), piaţa con­strucţiilor a avut o scădere de 4% anul trecut, la 8,9 mld. euro, repre­zen­tând minimul atins de industria de profil de la începerea crizei. Datele asociaţiei arată că piaţa con­strucţiilor s-a diminuat de la 15,7 mld. euro la 9,33 miliarde euro în perioada 2007 - 2012, urcând uşor, până la 9,36 mili­ar­de euro, în anul următor.
 
Pe de altă parte, sectorul mate­rialelor de construcţii, care a pierdut aproape 40% în perioada de criză, a stagnat anul trecut la 3,2 miliarde euro, conform datelor Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR).