Studiu: piaţa locală ar digera o creştere cu 10% a tarifelor la internet mobil

Autor: Adrian Seceleanu 28.09.2015

Aproape jumătate dintre clienţii persoane fizice sau companii nu ar schimba nimic la utilizarea ser­vi­ci­ilor de internet mobil dacă ope­ratorii de telecom ar mări tarifele cu 10%, o modificare semnificativă a com­potamentului de achiziţie şi consum fiind de aşteptat doar dacă preţurile ar fi majorate cu 30%, conform unui studiu rea­lizat de compania International Consulting Expertise în colaborare cu CCAS pen­tru Autoritatea Naţională de Regle­mentare în Comunicaţii (ANCOM).

O creştere cu 10% a tarifelor nu ar determina o modificare a abonamentului sau o reducere a consumului pentru circa 42%-43% dintre clienţii persoane fizice şi 38% dintre clienţii persoane juridice, conform datelor din studiu. În cazul unei creşteri a preţurilor cu 30% aproape 40% dintre companii şi 16% dintre utili­za­torii retail declară că ar fi gata să re­nunţe la serviciile de internet mobil. Doar 9% dintre companii şi 13% dintre uti­lizatorii persoane fizice susţin că nu ar fi afectaţi de un salt cu 30% al preţurilor.

Costurile medii totale, reprezentând pla­ta lunară a unei companii pentru ser­vi­cii de internet mobil, sunt de circa 230 lei din valoarea întregului pachet de servicii, care se ridică în medie la 880 de lei. 90% din­tre firme cumpără net mobil ca parte a unui pachet de servicii. În me­die, 46% din­tre angajaţii companiilor din România utilizează internetul mobil.