Preţurile energiei şi gazelor în România nu sunt chiar aşa de mari, spune un studiu făcut de una din cele mai mari firme de consultanţă din lume

Autor: Carol Dan 28.09.2015
Principalele companii de utilitâti din România au plãtit una dintre cele mai mari companii de consultantã din lume sã le spunã cã România are unul dintre cele mai mici preturi la energie din Europa, asa cum este cazul si în privinta veniturilor nete.
 
Boston Consulting Group (BCG), firma de consultanta cu venituri de 3,9 mld. dolari, a realizat acest studiu luând în calcul perioada 2008-2014 si a constat cã în aceastã perioadã preturile energiei electrice si la gaze naturale au "crescut mai putin decât nivelul general al preturilor si continuã sã fie printre cele mai scãzute din Europa", potrivit unui comunicat al Federatiei Patronale a Asociatiilor Companiilor de Utilitãti din Energie (ACUE).
 
"Desi consumatorul casnic din România are unul dintre cele mai mici venituri nete din Europa, preturile energiei electrice si gazelor naturale rãmân relativ reduse, chiar dacã le raportãm la puterea de cumpãrare", se spune în comunicat.
 
Comunicatul precizeazã cã sectoarele energiei si gazelor necesitã investitii mari, dar din 2008 preturile de transport si distributie au "rãmas mult sub media europeanã". Din 2008, companiile de distributie a energiei au investit 9,7 mld. lei în retele, iar alte 1,9 mld. lei au fost alocate retelelor de gaze. Pentru 2015, companiile membre ale ACUE au planificat investitii de 600 milioane euro. Distribuitorii de energie si gaze au venituri reglementate. Daca investesc in retele, pot solicita ANRE sa recunoasca in tarife aceste investitii.
 
ACUE reuneste 27 de companii active în sectorul electricitãtii si gazelor naturale, care au împreunã 30.000 de salariati care le asigurã o cifrã de afaceri anualã de peste 5,4 mld. euro.