Apartamentele noi cu două camere sunt mai mici decât cele construite în anii ’80

Autor: Andreea Neferu 28.09.2015

Suprafaţa medie a apartamentelor cu două camere construite de dezvoltatorii rezidenţiali se ridică la 49-50 de metri pătraţi, cu 5% mai mică, sau 2-3 metri pătraţi, decât cea a apartamentelor similare construite în anii 1980, potrivit unei analize a companiei de consultanţă imobiliară RealTime.

De altfel, apartamentele cu două camere sunt preponderente în noile ansambluri rezidenţiale, ponderea lor ridicându-se la 60% la nivel naţional şi la 63% în Bucureşti.

“Motivele reale pentru decizia de a construi mai multe apartamente de două camere este una strict legată de aspectul financiar. Limitarea pe care o impune cota de TVA la 5% la un preţ maxim de 380.000 de lei şi puterea de cumpărare scăzută în anii de criză de după 2008 au impus pieţei să găsească soluţii low-cost pentru dezmorţirea procesului de vânzare a locuinţelor deja construite şi a celor ce urmează să fie construite”, spune Cristina Roşca, manging partner RealTime.

Ea adaugă că această situaţie s-ar putea schimba în următorii ani, în contextul în care mărirea cotei maxime a preţului pentru TVA de 5% la locuinţe va creşte la 450.000 de lei, motiv pentru care va fi încurajată şi construcţia de locuinţe cu trei camere. “Ne aşteptăm ca ponderea lor (a apartamentelor de trei camere – n.red.)  în noile proiecte rezidenţiale de masă să depăşească 50% din numărul total de unităţi construite, astfel reuşind să tindă spre un echilibru între structura cererii şi structura oferite rezidenţiale. Din analizele noastre, solicitările pentru apartamente de 3 şi 4 camere depăşesc 50% din totalul cererii, însă mulţi fac un compromis, alegând un apartament cu două camere, urmând ca într-un orizont mediu de timp să schimbe apartamentul de 2 camere cu o locuinţă cu mai mult de 3 camere”, afirmă Cristina Roşca.