Preţurile pentru locurile de cazare în cămine au crescut: tarife lunare între 170 şi 300 de lei, în căminele Universităţii ”Transilvania” din Braşov

Autor: Mihaela Gradinaru 28.09.2015

Potrivit prorectorului Universităţii ”Transilvania“ din Braşov, Daniel Munteanu, instituţia de învăţământ superior oferă studenţilor 4.234 de locuri de cazare în cele 13 cămine din cele două campusuri - Memorandului şi Colină -, urmând să fie acoperite circa 85% din cereri.

”Momentan, acoperim circa 72% din cereri, dar până la final, după redistribuirea locurilor, vom acoperi aproximativ 85% din cereri“, a spus Munteanu.

La Universitatea ”Transilvania“ vor studia aproximativ 19.000 de studenţi, 6.500 dintre aceştia fiind din afara judeţului. În cazul acestora, o parte nu îndeplinesc condiţiile pentru a primi un loc în cămin, în timp ce alţii preferă să stea cu chirie, astfel că aproximativ 5.000 de studenţi depun cereri pentru cazare în cămine în fiecare an.

Conform calendarului repartizării locurilor de cazare în cămine, în prima etapă, luni şi marţi sunt distribuiţi studenţii din anii II-V, iar marţi şi miercuri, cei din anul I, masteranzii şi doctoranzii.

După această primă etapă, locurile rămase neocupate la anumite facultăţi vor fi redistribuite, a doua etapă urmând să se desfăşoare în perioada 3-5 octombrie, iar cea de-a treia între 7 şi 8 octombrie.

Conform legii, au prioritate la cazare studenţii bursieri, cei fără părinţi sau cei cu dizabilităţi. De asemenea, studenţii nu au voie să aibă mai mult de trei restanţe în prima sesiune a anului universitar şi trebuie să aibă domiciliul la mai mult de 30 de kilometri de Braşov.

Preţurile pentru locurile de cazare în cămine au crescut, în acest an universitar, în medie cu 9%. Astfel, studenţii de pe locurile bugetate vor trebui să plătească între 170 şi 190 de lei pe lună, iar studenţii care sunt la taxă vor achita între 290 şi 300 de lei lunar.

În campusul Memorandului sunt opt cămine, iar în campusul Colină, cinci, mai noi, care au grupuri sanitare în fiecare cameră.

În Complexul studenţesc Memorandumului al Universităţii ”Transilvania” din Braşov sunt opt cămine şi o cantină-restaurant, distribuite pe o suprafaţă de 10.500 metri pătraţi. Studenţii sunt cazaţi în camere cu două sau patru paturi, mobilate, şi beneficiază de internet şi săli de lectură. De asemenea, la fiecare etaj al căminelor sunt amenajate încăperi pentru preparare mâncării, precum şi spaţii pentru spălarea rufelor dotate cu maşini de spălat automate.

Complexul Memorandului dispune de două cabinete medicale, unul stomatologic şi unul de medicină internă. În aceste cămine sunt cazaţi peste 2.400 de studenţi.

În cadrul complexului Colina al Universităţii ”Transilvania” sunt cinci cămine şi o cantină-restaurant, distribuite pe o suprafaţă de 5.000 metri pătraţi.

Căminul are camere cu patru paturi, internet, mobilier nou, grup sanitar la fiecare modul de două camere, iar la căminul 16 sunt grupuri sanitare în fiecare cameră. În acest complex studenţesc există un teren de sport multifuncţional, dotat cu nocturnă, un club de ping-pong şi billiard, un magazin alimentar, o terasă şi un bar.