Un contract de înarmare stârneşte controverse în Polonia

Autor: CătăIina Apostoiu 29.09.2015

Un parlamentar al principalului partid de opoziţie din Polonia, Lege şi Justiţie (PiS), care conduce în sondajele de opinie înaintea alegerilor din luna octombrie, a anunţat că dacă va ajunge la putere, partidul său nu va accepta acordarea unui contract de 3 miliarde de dolari pentru dotarea armatei cu elicoptere militare produse de Airbus Group, scrie Reuters.

Politicianul în cauză este Antoni Macierewicz, menţionat de presa locală drept ministru al apărării într-un potenţial guvern condus de PiS. Ministerul apărării a încheiat un acord provizoriu cu grupul european în aprilie pentru achiziţia de elicoptere EC-725 Caracal, refuzând în schimb oferte făcute de companiile americane U.S. Sikorsky and AugustaWestland.

În opinia lui Macierewicz, aparatele Caracal sunt depăşite tehnologic, iar industria de apărare poloneză nu va avea niciun beneficiu din cumpărarea lor deoarece o parte din angajaţii din acest sector îşi vor pierde locul de muncă. Sikorsky are în Polonia o uzină unde produce elicoptere şi avioane.

De asemenea, AugustaWestland are o fabrică de elicoptere în Polonia. În aprilie, Airbus Helicopter a anunţat că intenţionează să angajeze direct 1.250 de persoane în Polonia până în 2020 şi să înfiinţeze încă 2.500 de locuri de muncă în legătură cu oferta Caracal.

În următorii opt ani, Polonia, cea mai mare economie est-europeană, intenţionează să cheltuiască 36 miliarde de euro pe echipament militar precum tancuri şi rachete pentru a deveni un membru mai solid al NATO şi pentru a-şi îmbunătăţi capacitatea de apărare contra ameninţărilor care ar veni din est. Cătălina Apostoiu