VIG a aprobat o infuzie de capital de 55 mil. lei la Asirom, adică jumătate din ce a promis la ASF

Autor: Anelis Baciu 29.09.2015
Acţionarii Asirom au aprobat în luna august o infuzie de capital în valoare de 55 milioane de lei, adică jumătate din cele 110 milioane de lei, pe care grupul austriac Vienna Insurance Group (VIG) s-a angajat să le aducă la capitalul asigurătorului, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
 
Majorarea de capital se va derula prin emisiunea unui nu­măr maxim de 550 milioane de acţiuni cu o valoare unitară de 0,1 lei, ceea ce va sălta capitalul Asirom la 340 milioane de lei.
 
Aportul de capital va perimite asigurătorului să îndeplinească cerinţele mai dure de solvabilitate Solvency II care vor intra în vigoare de la începutul anului viitor.
 
Asirom se situa pe locul şapte în clasamentul asigurătorilor de la jumătatea anului, cu prime subscrise de 307 milioane de lei. Cea mai mare parte a afacerilor asigurătorului, peste 80%, echivalentul a 262 milioane de lei au venit de pe segmentul poliţelor generale, în timp vânzările de asigurări de viaţă s-au situat la 46 milioane de lei în primele şase luni ale anului.
 
Compania are însă ambiţii mari, intrarea între primii trei jucători locali şi extinderea afacerilor cu asigurări de viaţă fiind principalele ţeluri pentru următorii ani ale Asirom. Strategia asigurătorului pare un pic surprinzătoare având în vedere situaţia actuală neclară de la nivelul conducerii. Asirom nu are în prezent un director general, iar propunerea acţionarului - slovacul Juraj Lelkes - este încă în curs de analizare la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Asirom a rămas fără CEO după ce austriacul Christian Brandstetter a demisionat din funcţie la trei luni după ce a primit aprobarea ASF.
 
Asirom a fost până în 2003 cea mai mare companie de asigurări din piaţa locală, dar ulterior a început să piardă cotă de piaţă pe fondul expansiunii subsidiarelor grupurilor străine şi în contextul în care compania a ajuns să raporteze pierderi semnificative de la un an la altul.
 
Pe lângă Asirom, austriecii de la VIG mai deţin pe piaţa locală Omniasig, al doilea jucător din piaţă, dar şi BCR Viaţă.