Abu Dhabi are de acum propriul Luvru, de peste un miliard de euro

Autor: Bogdan Cojocaru 29.09.2015
Odată cu punerea ultimei piese, în formă de stea, în giganticul puzzle arhitectural al domului s-a încheiat construcţia complexului muzeal Luvru din Abu Dhabi, un proiect controversat de peste un miliard de euro şi de 64.000 de metri pătraţi realizat cu ajutorul Franţei.

Proiectul a fost conceput de arhitectul francez Jean Nouvel şi este controversat din cauza abu­zurilor privind drepturile omului şi ale muncitorului raportate de organizaţiile de profil. Inaugurarea muzeului, amânată de mai multe ori, a fost de data aceasta progra­mată pentru 2016, însă nu există încă o dată precisă. Iniţial, deschi­derea ar fi trebuit să aibă loc în decembrie 2015, scrie publicaţia franceză Le Figaro.

„Faţada exterioară, formată din 4.481 de stele, a fost finalizată“, a anunţat Compania de Investiţii şi de Dez­voltare a Turismului, care depinde pentru finanţare de gu­vernul Emiratelor Arabe Unite.

Domul viitorului muzeu este format din piese din aluminiu şi din oţel inoxidabil în formă de stele. Cele mai mari au peste 13 metri în dia­metru şi o greutate care depă­şeşte 1,3 tone.

„Suntem foarte mândri de progresul realizat şi este remarcabil să vedem cum con­ceptual lui Jean Nouvel a devenit realitate“, a afirmat preşedintele Com­paniei, Ali Majed Al Man­soori. Acesta a făcut turul şan­tierului împreună cu arhitectul.

În următoarele luni se va lucra la finisaje, la instalarea vitrinelor pentru expoziţii şi galerii şi la finalizarea spaţiului destinat perso­nalului administrativ.

Din imensitatea Luvrului din Abu Dhabi, 6.000 de metri pătraţi vor fi destinaţi colecţiilor perma­nente şi 2.000 de metri pătraţi expoziţiilor temporare.

Paris şi Abu Dhabi au semnat în 2007 un acord fără precedent pe 30 de ani pentru conceperea şi pu­nerea în funcţiune de către Agenţia Muzeelor Franceze a Luvrului din Emirate. Acordul are o valoare totală de peste 1 mld. euro, din care 500 mil. euro reprezintă costul construcţiei muzeului.