Celebrii economişti Stiglitz şi Piketty, noii aliaţi ai socialismului laburist britanic

Autor: CătăIina Apostoiu 29.09.2015
Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie şi opozant fervent al austerităţii, şi economistul francez Thomas Piketty, care a propus introducerea unei taxe pe avere pentru reducerea inegalităţii distribuţiei veniturilor în societate, îl vor consilia pe Jeremy Corbyn, noul lider al Partidului Laburist din Marea Britanie. Laburiştii sunt principala formaţiune de opoziţie din această ţară. Intenţia economistului francez Thomas Piketty este de a evidenţia „eşecul austerităţii în Regatul Unit“, scrie publicaţia franceză La Tribune. „Lucrând cu economişti de prim rang, Partidul Laburist va prezenta o alternativă coerentă de care ţara noastră are nevoie urgentă“, se arată într-un comunicat al Partidului. Piketty, autor al bestsellerului „Capitalul în secolul XXI“, şi Stiglitz vor face parte dintr-un comitet consultativ pe probleme economice care îl va consilia pe noul lider al laburiştilor. Comitetul se va reuni în fiecare trimestru sub conducerea lui John McDonnell, ministrul „din umbră“ al laburiştilor pe probleme financiare, pentru a dezvolta idei pentru strategia economică a Partidului Laburist. Piketty s-a declarat „extrem de fericit să participe“ la acest comitet şi să „ajute Partidul Laburist la construirea unei politici economice care va contribui la rezolvarea celor mai importante probleme cu care se confruntă bri­tanicii“. „Există astăzi o oportunitate excep­ţională pentru laburişti să construiască o nouă politică economică care va demonstra eşecul austerităţii în Regatul Unit şi în Europa“, a declarat econo­mistul francez.

Anunţul vine în contextul în care Partidul Laburist, care se reuneşte începând cu 27 septembrie la Brighton pentru congresul anual, este mai divizat ca niciodată după alegerea lui Jeremy Corbyn, ale cărui poziţii de extremă stânga nu sunt agreate de cei mai de seamă reprezentanţi ai partidului.

„Economia noastră trebuie să asigure siguranţă pentru toţi, nu numai pentru câţiva bogaţi“, a declarat Corbyn în urma anunţului privitor la crearea comitetului.

Campania lui Corbyn s-a concentrat pe politici detaliate pentru protejarea persoanelor care desfăşoară activităţi independente, cărora le lipsesc siguranţa venitului şi drepturile.

Corbyn, un duşman declarat al austerităţii, fidel cauzelor nealterate ale socialismului britanic, militează pentru renaţionalizarea utilităţilor publice privatizate de guvernul Thatcher, înclină spre retragerea Marii Britanii din UE, cere distrugerea armelor nucleare şi formarea unei „bănci naţionale de investiţii„ pentru crearea de locuri de muncă.

El cere ca guvernul, în loc să se concentreze pe programe de quantitative easing pentru bănci, prin care printează bani pentru a cumpăra tot felul de active financiare, să experimenteze cu programe de quantitative easing pentru oameni, prin care să investească în locuinţe, energie, transport şi proiecte digitale.

Voluntar pentru cauze umanitare şi activist sindical în tinereţe, Corbyn aparţine unei „găşti„ din ce în ce mai mici de parlamentari care au ţinut strâns de principiile lor socialiste în timp ce partidul mărşăluia spre dreapta ghidat de Tony Blair şi Gordon Brown.