Bancherii devin nostalgici. „Creditele cu buletinul“, speranţa băncilor de relansare a creditării, revin agresiv în oferte

Autori: Anelis Baciu , Claudia Medrega 29.09.2015

Creditele cu buletinul apar iarăşi agresiv în oferta băncilor, însă acum bancherii verifică venitul persoanelor direct la ANAF.



La aproape 10 ani de la explozia „cre­ditului cu buletinul“ tot mai multe bănci au reînceput să aler­ge după clienţi şi să le ofere îm­pru­muturi de consum rapid şi fără prea multe formalităţi. Băncile promo­vea­ză tot mai agresiv creditele de nevoi perso­na­le, pe care au ajuns să le acorde pe loc şi doar cu buletinul, aşa cum se întâmpla în pe­rioada de boom. Diferenţa este că acum băn­cile verifică veniturile persoanelor fizice direct la Fisc.

ING Bank, Raiffeisen Bank, BRD şi Idea Bank sunt câteva dintre băncile care au intro­dus în portofoliu împrumuturi de consum pen­tru care solicită clienţilor doar actul de iden­titate, clienţii având posibilitatea să acce­seze astfel de împrumuturi printr-o singură vi­zită la bancă fără a mai fi nevoiţi să prezinte ade­verinţa de salariu sau fişa fiscală. Pe lângă ac­cesul facil la credite din punctul de vedere al do­cu­mentaţiei necesare, bancherii „se lau­dă“ şi cu rapiditatea aprobării împrumutului, care poate dura şi numai 15 minute. În plus, unele bănci au majorat şi suma maximă a împrumutului de nevoi personale, care poate ajunge şi la 120.000 de lei.

Băncile încearcă să stimuleze creditul de con­sum, văzut ca o modalitate rapidă de a-şi re­face profiturile datorită marjelor ridicate de câş­tig. Vizaţi sunt în principal clienţii cu con­turi de salarii sau cei cu venituri mari, care re­prezintă un element de confort pentru ban­cherii confruntaţi cu o rată de default mare pe acest tip de produs în perioada de criză. Acum bancherii pot să gestioneze mai bine riscurile legate de neperformanţă după ce băn­cile au încheiat un acord cu ANAF care permite accesul automat la informaţii privind ve­niturile clienţilor.


WikiZF: Profilul companiei ING Bank

WikiZF: Profilul companiei Raiffeisen Bank

WikiZF: Profilul companiei BRD


Cererea de credite pentru populaţie a re­venit la nivelul din anii de boom, odată cu scă­derea do­bânzilor la niveluri de o singură cifră, iar îm­prumuturile în lei fac legea. Băncile afi­şea­ză în prezent dobânzi între 9% şi 10% pe an pentru creditele de consum. În luna iunie, vo­lu­mul creditelor de con­sum noi în lei a depăşit 2 mld. lei, un maxim al ulti­milor nouă ani.

Aceste credite nu mai depăşiseră nivelul lunar de 1,5 mld. lei din august 2008, înainte de criză. Cumulat pe primele şapte luni creditele noi de consum în lei au ajuns la 8,5 mld. lei, în creştere cu 36% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut.

Soldul creditului de consum pentru populaţie a urcat în anii de boom de 2,4 ori, de la circa 30 mld. lei la începutul anului 2007 la un vârf de 76 mld. lei la începutul anului 2009. Ulterior, au urmat câţiva ani de declin, iar acum oscilează în jurul a 50 mld. lei. Creditele de consum pentru populaţie în lei au sărit spre 60% din total.

BNR a atenţionat recent că o creştere prea rapidă a creditului pentru populaţie poate crea problem importante dacă nu este urmărită cu atenţie.